Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е "Наталия" и защо звъни?

Снимка: enterprise.bg

Телефонните обаждания за получаване на оценка след направена мнима покупка зачестяват. Те съдържат и въпрос от кой град са потребителите. За това сигнализираха слушатели на БНР Бургас. Позвъняванията са от „Наталия“, която според експерти е чатбот, за да  събира действащи телефонни номера с маркетингова или друга цел. 

Изкуственият интелект може както да бъде полезен, така и да се превърне бързо в спам, коментира проф. д-р инж. Сотир Сотиров, зам.-ректор на бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров“:

В коментирания случай с Наталия става дума за неприятен спам, според сигналите от наши слушатели.  На телефоните, които ни предоставиха не отговаря никой, а номерата са сходни.  Има разлика предимно в последните 2 цифри, и започват с 0883 или с 0884. Отговорите, разбира се на хората са различни, но независимо от тях въпросите са към всички едни и същи, според запис на Nova:

„Здравейте, казвам се Наталия и Ви се обаждам във връзка с Вашата покупка. Бих искала да получа Вашата оценка.  Само да уточним - Вие сте от София, нали? Така ли, а от кой град сте? Добре, разбирам Ви, явно е станала някаква грешка. Извинявайте и Ви пожелавам хубав ден!“

За Наталия има  много въпроси в социалните мрежи, защото никой не знае каква е точно целта, с която се обажда на произволни телефонни номера.
Според експерти това е чатбот, за да събира актуални номера на потребители от цялата страна. Чатботовете могат да бъдат полезни, но могат и да стигнат до другата крайност, в това е категоричен проф. д-р инж. Сотир Сотиров, зам.-ректор на университет „Проф.д-р Асен Златаров“:

„Развитието на изкуствения интелект и на чатботовете ще става все по-бързо, фокусът е наистина в тази посока, защото нещата се развиват изключително бързо. Всъщност ние вече познаваме чат GPT-4 (бел.ред. Generative Pre-trained Transformer 4), който много добре отговаря на въпроси, които са зададени. Комуникира много добре, но в писмена форма. 

Вече има няколко доста големи модели, които могат да си говорят доста свободно с Вас, на Вашия естествен език. 

На мен честно казано не ми се е обаждала Наталия, за да общуваме. Не изключвам тази възможност, защото след като в изкуствения интелект можете да вкарате цялата информация от 100 000 до 1 млн. книги, за да комуникирате с текст и думи, то няма проблем, която и да е фирма да направи такъв робот, който да се обажда на произволни телефони с различни въпроси и теми. Предполагам че това ще се засили оттук нататък да се използва и за такива цели. 

Предприемачите  и изобщо хората на бизнеса ще измислят и доста повече приложения. Ще стане нещо като спам, което при хората след няколко позвънявания ще предизвика отвращение, защото се общува по този начин по телефона“, допълни той. 

Сотир Сотиров е и един от малкото професори по изкуствен интелект в България, затова и му се доверяваме. А ако Ви се обади Наталия, можете да ѝ отговорите каквото си искате, защото тя така или иначе няма да ви даде отговор на въпроса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48

Одобрени са проекти за подобряване на образователната инфраструктура в община Руен

Министерството на образованието одобри за финансиране проекти за 9 спортни площадки в 9 училища в община Руен. Това посочи кметът Ахмед Мехмед. Предвидените средства за дейностите са в размер на почти 1 млн. лв.  Одобрен е и проект за внедряване на енергийна ефективност и за читалище „Просвета 1929“ в село Люляково. "Там е основен ремонт на..

обновено на 02.06.24 в 09:41

Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес през зала "Младост"

Със сценични изяви, спортни демонстрации и творчески работилници ще стартира проектът за пълното обновяване на спортна зала „Младост“ в Бургас.  Фестивалът „Подмлади града“ започва от 10.00 ч. днес и ще продължи до 18.00 ч. в пространството пред залата.    Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските..

публикувано на 02.06.24 в 08:44

Отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

С ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк, Бургас ще почете 148-та годишнина от гибелта на поета революционер.  Церемонията ще започне в 12:00 ч.  Участие ще вземат представителни войскови части от Военно формирование 48 940 - Бургас и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна..

публикувано на 02.06.24 в 07:55