Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват жътвената кампания в област Ямбол

Снимка: БГНЕС

Днес официално се открива жътвената кампания в област Ямбол. Прогнозите са за високи добиви, както при пшеницата, така и при ечемика.

Със сърпове, паламарки и народни песни ще бъдат отрязани първите ечемични класове в ямболското село Търнава. Два конкурса обяви община  „Тунджа”  за старта на кампанията, уточни зам.-кметът на общината Димитър Димитров.

" За участие в категория по изобразително изкуство, където са подадени повече от 30 творби и категория за обредни хлябове. В деня на зажънването ще бъдат представени обредните хлябове и жетварските трапези от тунджанските села“, допълни той.

Средните добиви от ечемик и пшеница, които се очакват са около 500 кг от декар. В  община Тунджа земеделието е основният поминък, като на нейна територия се обработват над 1 млн. декара земеделски земи, около 400 000 дка от тях са заетите с есенници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56