Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата продължава да трича ОУП на Царево*

Снимка: Община Царево/Фейсбук

Десетки правителства и 18 години по-късно Царево не само няма Общ устройствен план (ОУП), но не се и очертава скоро да има. Държавата стартира наново процедурите за изменение на един от последните документи, става ясно след отправени въпроси от БНР-Бургас.

Написването на останалия в историята като скандален ОУП на Калин Тихолов започва през далечната 2005-6 година. Той е изготвен през 2008 г. и е приет, въпреки че екологичната оценка към него е оттеглена. През 2014 г. съдът го признава за действащ без такава оценка, въпреки протестите срещу документа. През същата година той е спрян от тогавашния регионален министър, докато не бъде изготвен нов. И това започва на следващата година. Този процес отново е съпътстван с проблеми, свързани с документи, необходими по екологичното законодателство. Годините си текат, а през 2021 г. се обявява разширение на защитената зона „Ропотамо“, която засяга и община Царево. Администрацията пише редица писма до възложителя – МРРБ, част от тях остават изобщо без отговор. Черешката на тортата се появява през 2022 г., когато става ясно, че договорът с проектанта на документа всъщност… е изтекъл преди 2 години. И така стигаме до поредното служебно правителство, начело на регионалното министерство е Иван Шишков. Какво се случва – обобщава кметът Георги Лапчев:

„Служебното правителство приключи с един потресаващ документ за община Царево. А именно – приключва всички опити, на всички тези 13-14 правителства да постигнат някакъв успех, задрасквайки ги и връщайки ни отново на изходна позиция“, посочи Лапчев.

Каква е фактологията? През месец май регионалното министерство иска от екологичното да бъде прекратена процедурата по екологичната оценка. Служебният министър Карамфилова го прави. С днешна дата, от новото регионално ведомство ни информираха, че е направена актуализация на заданието за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план на Царево. В момента, тя се съгласува  с министерствата на културата и на екологията. Това е необходимо, за да стартира нова процедура по възлагане изработването на проекта. Кой я е виждал, какво включва? Само в министерствата си знаят, очевидно. А една от причините е промяната в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“, която обхваща и част около плажа Корал.

До какво води това безвремие – обобщава Георги Лапчев:

„Невъзможността на региона да се развива като всеки един европейски регион обрича тези места на гибел и на това, животът там да става все по-труден. Всички политически партии и всички онези, които се занимават с публичния сектор заявяват, че техният стремеж е всъщност да направят животът на хората по-добър. За тези 12 години, в които аз съм кмет на общината и всичките хиляди опити, в които да постигнем някакъв успех по отношение на регламен… Не друго, става въпрос за регламент как да се живее в тези територии. Сега просто отиде в кофата за боклук и с голямо съжаление мога да кажа, че тръпна в очакване, но усещането е неприятно, защото никой не знае какво всъщност ни чака в бъдещето“, добави Лапчев.

Вече съм убеден, че ОУП няма да има, коментира кметът на Царево.

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл.

*заглавието е авторска интерпретация на темата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51

Богата и разнообразна е празничната програма днес в Бургас

Богата и разнообразна е празничната програма за Велика събота днес в Бургас. От 10:30 часа в Етнографска експозиция на РИМ – Бургас ще има Кулинарни демонстрации в етно кухнята. Разбира се днес те са свързани с Великден. Традиционна празнична пита, два пъти премесена, ще направи бургаската журналистка Диана Фъртунова. Ще се боядисват и яйца като..

публикувано на 04.05.24 в 09:10
Снимка: БГНЕС

Велика събота е

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30..

публикувано на 04.05.24 в 07:36
Габриела Руменова

Нелоялните практики на търговците по Великден продължават

Нелоялни практики с цени и етикети наблюдаваме и тази година по Великден, каза Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Тя уточни, че и през този празничен сезон има онлайн оферти за козунаци, които често подлъгват потребителите да закупят подобен тип артикул през интернет. Причината е, че няма как да знаем за произхода на..

обновено на 03.05.24 в 12:02

България е на 59-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници” (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, който включва 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където..

публикувано на 03.05.24 в 11:35