Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн търговията - удобство или поле за измами

Снимка: Pixabay


Огромен бум на онлайн пазаруването се отбелязва в България през последните няколко години, отчитат от Националната агенция по приходите в Бургас. Българският онлайн пазар е с огромен потенциал за развитие, като 11% от търговците у нас продават онлайн, а вече близо два милиона български потребители са пазарували онлайн. 

С навлизането на този пазар се научихме да поръчваме от мрежата почти всичко – от дрехи и храна до техника и различни уреди. Но заедно с положителните тенденции има и много опити за измами за ощетяване на бюджета в особено големи размери, коментира говорителят на Националната агенция по приходите в Бургас Христо Узунов. Бургаските ревизори са установили допълнителни задължения за близо 19 милиона лева за извършена онлайн търговия за изминалата година. Съставени са били актове надхвърлящи един милион лева, каза Узунов и даде примери.

"Представете си, купувате обувки от Китай, представете си, че тези обувки, вие ги купувате буквално за две, три евро на чифт, извършвате продажбата с особено голям размер марж на продажбата, в рамките на 50-60 евро и забележете, вие имате 40 хиляди пратки и около 800 хиляди оборот и тук коментарът е излишен - не чух, не разбрах, не знаех. Именно такъв случай сме предали на прокуратурата", каза Христо Узунов. 

Един от начините да се проследят онлайн продажбите е сътрудничеството на данъчните със спедиторските фирми, поясни Христо Узунов. По думите му, проследявайки пътя на парите се установяват и задълженията към бюджета.

Най-бързо развиващият се пазар и бъдещето на търговията в световен план крие доста рискове и за потребителите.

Чуждите сайтове за електронна търговия например , предлагат в пъти по-ниски цени на едни и същи стоки, в сравнение с българските. При пазаруването от тях обаче трябва много да се внимава, разкрива Теодора Кралева, която  си поръчва от мрежата почти всичко – от дрехи и храна до техника и различни уреди.

"Първият ми червен флаг при чуждестранните сайтове е как е оформен. Ако са едни такива по-недодялани, това ви е първият сигнал, че нещо не е наред. Другото, което можете да направите е да влезете в Гугъл и да потърсите мнения за сайта и там винаги има някаква обратна връзка", каза Теодора Кралева.

Като потребител, Теодора Кралева ни съветва да внимаваме и по групите в социалните мрежи, където много често стоките не отговарят на показаното на снимката. А ако за първи път използвате даден сайт, най-добре не рискувайте с голяма сума, започнете с нещо дребно, съветва Кралева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58