Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет гласува изграждането на хеликоптерна площадка за спешна помощ

Общинският съвет в Бургас прие предложението за изграждането на хеликоптерна площадка за спешна медицинска помощ в Бургас. Предвиджа се тя да се намира в района на Парк "Езеро". Общинските съветници попитаха защото е избран точно този терен. Обсъждани са и други два варианта за местоположение на подобно съоръжение. 

"Локацията е избрана с мисълта за безопасно кацане и излитане", коментира кметът на Бургас Димитър Николов и допълни, че след изграждането на площадката се обмисля да бъдат създадени и други.

Друга причина за избор на мястото е осигуряването на удобен достъп на автомобилите на спешна медицинска помощ и бърз достъп до УМБАЛ Бургас по съществуващата улична мрежа на ж.к.“Зорница“. "Локацията е отдалечена от съществуващи сгради и е съобразена с наличната едроразмерна растителност и паркова инфраструктура, като осигурява възможност за бързо и ефективно транспортиране на пациенти при възникване на спешна необходимост", допълват от администрацията.

"Когато дойдоха представили от три министерства, ние им предложихме 4 – 5 варианта с локации. Единият вариант беше малкия паркинг до УМБАЛ, малкият площад пред зала "Бойчо Брънзов", един общински и държавен терен до болница "Сърце и мозък" и площадката в непосредствена близост до УМБАЛ на територията на Парк Езеро до КПС на ВиК. След подробен оглед с нашите технически експерти, определиха последната площадка по отношение на безопасността и лесния достъп и възможността 12 месеца в годината тази площадка да бъде обслужвана, не само летните месеци в условия на по-силни ветрове, за да се избегне всякакъв риск за пилотите на хеликоптерите и най-вече риск за самите пациенти, които ще бъдат транспортирани до бургаските болници", посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

Предстои да бъдат огледани и други територии за изграждане на хеликоптерни площадки. "Те държат да има поне една площадка, за да получат лиценз за излитане и кацане на хеликоптери на бързата помощ", допълни кметът. Възможно е да има подобна в ж.к. "Меден рудник" и в западната част на града.

УМБАЛ - Бургас ще е дружеството, което ще изгради, ще стопанисва и ще оперира тази площадка. 

Предстои Министерство на здравеопазването да възложи подробно проучване на терена и проектиране на площадката. "В следващите месеци се очаква да пристигне първият хеликоптер, така че ние трябва да изпреварим, за да може при пристигането на спешен хеликоптер, ние вече да имаме лицензирана площадка", допълни кметът. 

Според него хеликоптерната площадка ще е голямо предимство, особено през летните месеци, когато трафикът по Черноморието е голям.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27