Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
В Ахелой завърши поредният тренировъчен лагер на всички участници в предстоящата 34-та Българска антарктическа експедиция. Тя ще потегли на 7 ноември от Варна. Ще се изпълняват 20 научни проекта, от които 6 са ръководени от екипи на чуждестранни партньори. Командирът на базата „Св. Климент Охридски“ Камен Недков представи задачите, които..
Близо 9 000 лв са събрали дамите от Инър Уийл Клуб Бургас до момента в подкрепа на ДТ „Адриана Будевска“. Целта е закупуване на осветителна и озвучителна техника за външни събития на театъра. В подкрепа на каузата от организацията откриха благотворителна фотоизложба през тази седмица. Тя представя фотографии на Надя Драгиева от остров..
Стефка Делчева е фотограф от Бургас. Обича да снима природата и е сред първите, които са завършили фотографския курс към бургаската фотографска общност през 2015 година. През тази година започва неговото 11 издание, в което любителите на фотообектива ще могат да научат повече за тайните на хубавите снимки. Делчева обича да снима пейзажи и..
Президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев преговаря в Китай със звездата на Холивуд Джет Ли за евентуална визита в България. 62-годишният актьор е посланик на ушу по света, специалист по бойни изкуства и действителен шампион по ушу. Сред запомнящите се роли на Джет са „Манастирът Шао Лин“, „Смъртоносно оръжие 4“,“Ромео трябва да умре“,..
Ротари клуб Бургас – Приморие дари пейка за кърмещите майки в Бургас.Тя се намира в Морската градина близо но културен център „Морско казино“ и привлича вниманието с формата си на пеперуда. Нейн автор е Таня Анестиева, която е създател и на пейките книги популярни както в Бургас, така и в много градове на страната. Пейката за кърмачки..
Търговци и организатори на събития вече се подготвят за тазгодишния Halloween, което личи по витрините, рафтовете на магазините и онлайн рекламите. Това подсеща хората, които планират да станат част от тематичната нощ на костюмите, да започнат с пазаруването за предстоящия 31 октомври. Нощта на Вси светии набира все по-голяма популярност у..
Конкурсът „Мис Сливен 2025“ се провежда тази вечер от 18:30 часа в зала „Сливен“. Надпреварата е част от националната верига „Мис България“ и събира на една сцена десет талантливи участнички от града и региона. Водеща на събитието е Мис България 2018 Теодора Мудева – родом от Сливен и позната на местната публика. В програмата са включени танцови..
В Ахелой завърши поредният тренировъчен лагер на всички участници в предстоящата 34-та Българска антарктическа експедиция. Тя ще потегли на 7 ноември..