Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
Днес отбелязваме световния ден на костенурките, който се чества от 2000-та година насам. Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на едни от най-древните същества на нашата планета, които са считани за символ на дълголетие, мъдрост и богатство. По този повод единственият център за спасяване на сухоземни костенурки у нас прави..
Дни на отворените врати при Укритието за наблюдение на птици на Атанасовското езеро ще се проведат от днес до 21 май. Инициативата е по повод Европейския ден на „Натура 2000“. Посетителите ще могат да се включат в лекции за наблюдаваните птици, включително и на защитените видове. От регионалната екоинспекция са подготвили модно дефиле с..
Вениамин е безапелационния победител в 13-тия сезон на шоуто „Като две капки вода“. Пред 40 000 души на националния стадион „Васил Левски“ на финала той изпя песента на Краля на попа Майкъл Джексън They Don’t Care About Us, чието послание е свързано с борбата за равенство на всички хора по света. Почетното второ място зае Михаела Филева с..
Под аплодисментите на 40 000 души на стадион „Българския армия“ по време на шоуто "Като две капки вода" бургазлията Димитър Атанасов предложи брак на цигуларката Ана-Мария Тамахкярова, известна с артистичния псевдоним ANIMA. Това стана веднага след изпълнението на дуета Димитър & Христо на „Пак ще се прегърнем“ на „Фондацията“. Димитър..
Ренета Янева е фитнес инструктор, но и жена с голямо сърце, която активно помага на хора в нужда като провежда благотворителни тренировки и дарителски кампании. Тя се занимава със спорт от 12 години, първо е предлагала индивидуални тренировки по фитнес, а от 2 години и групови. "Много се гордея с моите момичета! Те са усмихнати, позитивни..
За поредна година Общинският исторически музей – Средец ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите тази събота. Това е най-значимата общоевропейска музейна изява по повод Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници по инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Музеят е подготвил..
Пъстро шествие с карнавал на биоразнообразието постави началото на Зеления уикенд в Бургас. Въпреки дъжда, рекорден брой деца – 270 се включиха в традиционното събитие на фондация „Биоразнообразие“. Част от от тях преминаха по централните улици на града, облечени като морски обитатели и животни. Розови фламинги, рачета, рибки и дори медузи се..
Днес отбелязваме световния ден на костенурките, който се чества от 2000-та година насам. Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на..