Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е "Велинградска луканка" и защо се сервира на Бъдни вечер? (видео)

Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие. 

"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.

"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."

Професор Мария Шнитер / Снимка: РИМ Бургас


Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.

Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.

"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."

Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.

По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.

"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."

А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?


"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."


Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.

„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.

"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршрутът на инициативата

Община Царево се включва в инициативата 1 SEA

Община Царево ще се включи в инициативата на хотелиерът Силвия Кьосева  да пробяга за пет дни цялото черноморско крайбрежие - 1 SEA.  Маршрутът е от Дуранкулак д о най-югоизточната точка на Европейския съюз в континентална Европа – село Резово /община Царево/ - 400 км.

публикувано на 10.05.24 в 08:47

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

публикувано на 08.05.24 в 12:04

Реджеп от „Хелс Китчън“ ще готви за бургаски ученици

Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев. Инициативата е на Община Бургас и е част от информационната кампания за правилното изхвърляне на отпадъците от..

публикувано на 07.05.24 в 14:50

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи..

публикувано на 07.05.24 в 09:42

Тошко Вачев изписва икони, дарил е над 50 от тях

Тошко Вачев е самоук иконописец, който от години изписва икони . Нарисувал  е почти всички светци и светици.  Той ги създава в  руски стил. Първата му икона е на Пресвета Богородица "Достойно Есть".  Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била централен вход на пристанище..

публикувано на 05.05.24 в 14:00

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24