Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е "Велинградска луканка" и защо се сервира на Бъдни вечер? (видео)

Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие. 

"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.

"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."

Професор Мария Шнитер / Снимка: РИМ Бургас


Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.

Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.

"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."

Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.

По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.

"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."

А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?


"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."


Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.

„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.

"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати във войскови район Кабиле

По повод  професионалният празник на Сухопътните войски – 19 ноември,  днес във войсковия район Кабиле край Ямбол  е обявен ден на отворените врати.  За посетители между 10:00 и 14:00 часа ще бъдат отворени 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на въоръжение и техника, като..

публикувано на 18.11.25 в 09:30

Разкриват и в Поморие "Тайните на Черноморска Атлантида"

Община Поморие и Младежки център - Поморие канят на специална прожекция на документалния филм „Тайните на Черноморска Атлантида“ - продукция, която разкрива сензационни открития за потъналите цивилизации по българското Черноморие и връзките им с легендарната Атлантида.  Събитието ще се състои днес, от 17:30 часа в залата на НЧ „Светлина 1939“ -..

публикувано на 17.11.25 в 16:30

Изложба представя част от легендарните футболни екипи на България

Екипи от Мондиал’74, „лудото американско лято“ и билет с автограф на Костадинов от „Парк де Пренс“ представя изложба в Бургас.   Експозицията е озаглавена „За първи път на едно място: легендарните екипи на България“ и отваря врати днес на 17 ноември  – датата на легендарната победа над Франция, споделят организаторите  Милен Николов и Петър..

обновено на 17.11.25 в 13:39

Ариел на Теодора Калчева направи фурор на фестивала на красотата в Малта

Теодора Калчева развя българското знаме на Международния конкурс на красотата в Малта.  Бургазлийката направи фурор с участието си в категория "Боди арт". Нейната Ариел е едновременно царствена владетелка на подводното царство и мистична приказна героиня.  Изборът на морската тематика идва от идеята да се подчертае близостта между двете държави..

публикувано на 16.11.25 в 17:30

"Операция: Плюшено мече" с календар с кауза в подкрепа на даровити деца

Календар с кауза за 2026 година предлага „Операция: Плюшено мече“- това е организацията, която провежда 18 поредна коледна кампания и сбъдва желанията за подаръци на хиляди деца и възрастни с увреждания, настанени в институции в цялата страна. Сдружението има и целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“, която..

публикувано на 16.11.25 в 16:00

Регионална изложба на гълъби ще събере ценители във "Флора Бургас"

Сдружение „Гълъбовъдно дружество Мир“ – Бургас организира регионалната изложба на гълъби „Есен – Бургас“. Събитието ще се проведе днес в  Експоцентър „Флора“. Посетителите ще могат да видят най-добрите екземпляри на български и декоративни породи. Изложбата има и оценителен характер – птиците ще бъдат оценявани и класирани от съдийска бригада...

обновено на 15.11.25 в 09:51

Работилница за калоферска дантела в Бургас

Фондация „Шанс за децата и природата на България” организира  работилница по изработка на калоферска дантела – един от най-трудоемките и впечатляващи български занаяти.  Събитието ще се проведе днес  от 12:00 ч. до 15:00 ч. в актовата зала на Център за млади таланти на площад „Атанас Сиреков“ 4.  В работилницата ще гостуват и участват майсторите от..

обновено на 15.11.25 в 08:22