Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До петък се подават заявления за първо класиране за прием след 7 клас

Снимка: Полина Тодорова

От днес до 7 юли включително се подават заявления за участие в първото класиране  за  прием в гимназиите след завършен 7 клас.

Подаването на заявления е по електронен път и може да стане по три начина - без чуждо съдействие от всяко устройство с достъп до интернет; в училището, в което ученикът завършва 7-ми клас или в така наречените "училища-гнезда".

Резултатите от първото класиране трябва да станат известни до 12 юли.

От 13 юли до 17 юли е записването на приетите на първо класиране ученици или подаване на заявления за участие във второто класиране.

Новото тази година, е че ще има и четвърто класиране.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Павлина Върбанова: Живеем в отровна езикова среда

„Едно от най-тревожните неща, които наблюдаваме в последно време, е отровната езикова среда, в която живеем и която се отразява на всички ни, включително и на младежите, на зрелостниците. Как можем да провокираме у тях интерес, ако щете и любов, към родния език, когато същият този език се използва по толкова долнопробен начин? Имам предвид..

публикувано на 30.05.24 в 17:10

Издателството на Софийския университет със свой дом в Бургас

Научната литература на Софийския университет вече има свой дом в Бургас. Книгите на издателството на Алма матер са част от пространството на градската библиотека. Научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура..

обновено на 30.05.24 в 14:06

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.  Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“. Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на..

публикувано на 30.05.24 в 11:04
Наталия Митева, зам.-министър на образованието.

МОН разширява възможностите за обучение чрез изкуствен интелект

Разширяване на възможностите за обучение с помощта на изкуствения интелект планира Министерството на образованието и науката, стана ясно от думите на зам.-министър Наталия Митева на националния форум EDU Burgas - „Изкуствен интелект и социално – емоционално учене“, който се провежда днес и утре в морския град. „Ние говорим с..

публикувано на 29.05.24 в 17:44

Бургас ще е домакин на образователен форум за изкуствения интелект

Близо 500 участници от цялата страна пристигат в Бургас за участие във второто издание на големия двудневен образователен форум, посветен на изкуствения интелект – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара. Национален форум EduBurgas е инициатива на РУО-Бургас и..

обновено на 29.05.24 в 08:13

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 16:41

Бургаско училище ще обучава дрогеристи по австрийска програма

Бургаско училище ще обучава ученици по професията "дрогерист" по австрийска програма, съобщи общината. Първият прием по специалността след 7. клас ще е през  предстоящата учебна 2024–2025 година в Професионалната гимназия по хранителни технологии "Акад. Н. Д. Зелинский". Официалното ѝ наименование в списъка с професиите е " Консултант ĸoзмeтични,..

публикувано на 28.05.24 в 14:40