Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Созопол: Рибена супа за 19 лв. или рибена чорба за 5 лева

| обновено на 05.07.23 в 10:37
4
Снимка: Даниела Костадинова

Адресът на най-известната рибена чорба това лято е Созопол. Причината е един негативен коментар в социалните мрежи, че по българското Черноморие няма туристи, защото рибената чорба се предлага на цена от близо 20 лева. Тази информация беше многократно споделяна като коментарите под нея варираха от „ах, тези тарикати по морето“, до „цената си заслужава заради качеството“.

Важно уточнение е, че това е рибена супа, а не рибена чорба, т.е. освен бульон има и риба в нея. ресторантът не е крайпътно заведение, а е малко бутиково бижу, с гледка край морето. Собственикът на заведението Теодора е освен готвач, но и кулинарен експерт. Рецептата за рибената супа, както и всички кулинарни деликатеси в менюто са нейна идея. В заведението можете да опитате и уникалното за Созопол сладко от зелени смокини, приготвено от Теодора. То не е част от менюто, а комплимент от нея. 

Защо рибената супа там е уникална и с по-висока цена, обяснява Теодора:

„Това е рибена супа, а не просто рибена чорба. Приготвена е с много качествени продукти, в нея има различни видове риба. Основната е калкан, почиства се много внимателно, защото има много много кости, по същия начин се почистват и останалите видове риба. зада стане много вкусна се използва и бульонът от калкана. Супата е взаимствана от френска рецепта, която се нарича супа „Буябес“, затова казвам, че не е просто рибена чорба. При нас тази супа е с цена 18,99 лв.,защото залагаме на качеството, а накрая при сервиране добавяме и шафран, който прибавя  допълнителен аромат на супата. Във Франция тази супа се предлага и за 150 евро.



Не ме изненадаха негативните коментари в интернет. За нас не е важно да дойде всеки клиент, защото не всеки оценява качеството. Нашата храна е с естествени продукти, в кухнята ни няма палмова мазнина, няма и течен маргарин, предлагаме това, което консумира и моето семейство“, сподели още Теодора.

Созопол е по джоба на всеки. Има и високи цени, но има и възможност за евтини нощувки, с места за бързо хранене. Туристите са доволни и всеки може да открие своето място - див или скъп плаж, както и евтини или скъпи ресторанти. 

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев първи реагира на негативните коментари за скъпата рибена супа. Той показа в социалните мрежи касова бележка за рибена чорба от плажен капан:


„По принцип си ям рибената чорба вкъщи, но ми стана интересно и отидох в първото заведение, най-близо до Общината, до брега на морето. Рибената чорба беше 5,30 лв. Беше вкусна. За мен е смущаваща цената от близо 20 лева за рибена чорба, но може и да съдържа някакви екзотични риби. Явно щом предлагат на такава цена рибена супа то има и хора, които предпочитат да я консумират. За мен е най-важно качеството на предлаганата услуга.“

Цените по българското Черноморие са като цените, които са във всеки български град. Според бюджета, който сте определили можете да откриете и Вашето място край морето. Трябва обаче да знаете, че на морето, както и в живота всяко нещо си има цена, но и нищо не е на всяка цена.

Чуйте повече в звуковия файл:



Снимки: Даниела Костадинова
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Заради шарка по овцете и козите свикват епизоотичните комисии в Сливенско

В област Сливен и съседните области няма установени огнища на шарка по овцете и козите, но се въвеждат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Това  е решено на заседание на Областна епизоотична комисия. Една от мерките е забрана за изкупуването на мляко от област Пловдив, за което са уведомени сливенските преработвателни..

публикувано на 06.08.25 в 08:14

Ще развиват туристическия потенциал на община Средец

Министърът на туризма Мирослав Боршош посети археологическия резерват "Деултум " в село Дебелт, който е един от най-значимите обекти в община Средец. По време на срещата с кмета на общината инж. Иван Кичев и местни власти, министър Боршош подчерта важността на развитието на общини с туристически потенциал, които все още не са активно представени на..

публикувано на 05.08.25 в 17:15

Summer Bright Awards отличи в Несебър бизнес, туризъм и култура

Старият Несебър стана домакин на церемонията Summer Bright Awards 2025, която събра представители на българския бизнес, туризъм и култура. Българското национално радио бе основен медиен партньор на събитието, а сред официалните гости присъства генералният директор на БНР Милен Митев. Церемонията се проведе на борда на 85-футова яхта и отличи..

публикувано на 04.08.25 в 17:00

Спад в предлагането на работа

Предложенията за работа във всички сектори през юли намаляват, показва анализът на водещата платформа за онлайн обяви в страната. Според данните от месечния анализ, през юли се отчита спад с 12% или над 5000 работни места по-малко в сравнение с юни. Продължава да се регистрира спад на предложенията за работа и на годишна база, като през юли той е 7%..

публикувано на 04.08.25 в 16:00

Ниски добиви на слънчоглед отичтат в Ямболска област

Започна  прибирането на слънчогледа в Ямболска област. Добивите са ниски, а качеството на много места влошено.  Над 473 000 декара са засети със слънчоглед в областта, прибирането му е в начален етап, а  добивите са далеч под очакванията на стопаните, коментира председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров:..

обновено на 03.08.25 в 12:35

ИПИ: Повишаването на осигурителните вноски носи риск от обедняване

От Института за пазарна икономика предупреждават, че повишаването на осигурителните вноски носи риск от обедняване на работещите, увеличаване на домакинствата под линията на бедност и ръст на неравенствата. Изводът е от анализ по темата за осигурителната тежест, в който се припомня, че в средносрочната бюджетна прогноза вече е заложено увеличение на..

обновено на 03.08.25 в 11:46

Общините по Южното Черноморие се обединяват за общ туристически продукт

Министърът на туризма Мирослав Боршош се срещна с кметове от черноморските общини и областния управител на Бургас за да начертаят обща стратегия за реклама на Южното Черноморие и създаването на общ туристически продукт.Към Областна администрация ще се създаде специализирано координационно звено по туризъм, което заедно с Министерството ще работи в тази..

публикувано на 01.08.25 в 16:13