Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния ден на "Солирания", "SINthesis sextet" представят нов албум

| обновено на 14.07.23 в 16:15

Едни от най-ярките представители на столичната и пловдивска джаз сцена излизат с концерт на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Творческият двигател на "SINthesis sextet" е председателят на Българската Брас Асоциация - тромбонистът Велислав Стоянов. Музикантите ще представят премиерно албума си "SIN-THESIS" тази вечер (14-ти юли) на сцената на Младежкия арт фестивал „Солинария“. 
"Съмнявам се да можете да чуете друг такъв албум скоро. Много е цветен, много е колоритен. Много различни пиеси, обединени по много красив начин от нашите интерпретационни желания и похвати. Идвайки на концерта, след това чувайки албума, ще дадем достатъчно доказателства точно за тази теза, че красотата е в контрастите."
Велислав Стоянов е тромбонист и импровизатор, преподавател, създател на "BrazzVilliDJ" и е сред най-изявените джаз музиканти в България. Внук е на великия български музикант и композитор Йосиф Цанков. 
В рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“ той води и майсторски клас, а миналата година обра овациите с концерта си, озаглавен „Приказка“. Проектът е посветен на неговия дядо Йосиф Цанков - „Среща с деди Йожи”. В него той дава нов прочит на музикалната епоха у нас от 60-те години на миналия век. 

"Създадохме зашеметяващ диск с бигбендови аранжименти на Мишо Йосифов, една програма за секстет, един диск, който се казва "Приказка" с боса нова аранжименти на музика на дядо ми. С участието на двама много млади вокалисти - Петър Терзиев, а другият е моето първородно дете - Йосифа Стоянова. Отделно включих песните на дядо ми в албума на моя духов оркестър "BrazzVilli". 

Сега предстоят три премиери на албуми", сподели Стоянов.

За любителите на джаза тази вечер (14 юли) Вили Стоянов и неговия секстет ще представят албума си Син-тезис, на откритата сцена в "Буджака" в Созопол. Началото е в 20.30 мин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Младежкият арт фестивал "Солинария" за трети път в Созопол

За трета поредна година ще бъде организиран Младежки арт фестивал "Солинария", съобщават организаторите. Той ще се проведе от 11 до 14 юли в Созопол. В него се предвижда да участват изключително талантливи млади музиканти, които все по-настоятелно..

публикувано на 30.05.23 в 14:02

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага майсторски клас по цигулка с Ангелина Абаджиева

Майсторски клас по цигулка ще води и тази година Ангелина Абаджиева в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири индивидуални урока.  Вили..

публикувано на 29.06.23 в 14:56
Ангелина Абаджиева

Духът на "Солинария" в ефира на БНР-Бургас и радио София

Първи в концертния афиш на "Солинария" ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева. Бургазлии, които два пъти са печелили приза "Ансамбъл на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", ще..

обновено на 09.07.23 в 19:33

Перкусионистка с международна кариера с рецитал на "Солинария" в Созопол

Предстои втория ден от Младежкият арт фестивал „Солинария“.  Тази вечер перкусионистката Василена Серафимова ще предложи електронна музика с класическо и дори съвременно звучене и ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски..

обновено на 12.07.23 в 11:00

"Фортисимо" откриват Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол

Програмата на Младежкият арт фестивал "Солинария" започва с концерт на вокалния ансамбъл "Фортисимо". Събитието е на 11 юли от 20.30 часа на открита сцена в местността Буджака в Созопол. Бургаският състав начело с диригента Милена Добрева за първи..

обновено на 11.07.23 в 08:39

"Солинария" се завръща за трети път в Созопол

Третото издание на фестивала „Солинария“ се провежда в Созопол. Основната му цел е да подпомогне млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на техния талант и потенциал. В..

публикувано на 07.07.23 в 09:20
Вили Стоянов на Солинария 2022 г. в Созопол

Вили Стоянов с майсторски клас по време на "Солинария" 2023 в Созопол

Майсторски клас по Мултифункционален брас ще води тази година тромбонистът Велислав Стоянов в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири..

публикувано на 23.06.23 в 09:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева,..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“..

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени..

публикувано на 10.05.24 в 22:11

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван..

публикувано на 10.05.24 в 17:36

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и..

публикувано на 10.05.24 в 16:28

БХГ "Петко Задгорски" с изложба на Стефан Марков

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 15:52

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждани

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради..

публикувано на 10.05.24 в 15:37