Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада! Обществено обсъждане на бюджета на Бургас – тази вечер

Снимка: Екатерина Капрова

Обществено обсъждане на проектобюджета на община Бургас ще се проведе тази вечер. Съобщението за това е публикувано на 4 август, единствено в секция „обществени консултации“ на страницата на администрацията. Съобщение за това не е изпратено и до редица медии.

Какво включва бюджетът и капиталовата му програма?

Малко над 170 000 лв. са заложени в проектобюджета за проектиране и реставрация на къщата на Георги Шагунов, на ул. „Филип Кутев“. На нея беше извършено аварийно укрепване, след като започна да се руши.

По отношение на образователната инфраструктура са предвидени средства за изграждане на нови корпуси на детската градина „Надежда“ в „Меден рудник“, на нов корпус на училището в „Сарафово“.

Прави впечатление, че в четвърти пореден бюджет са заложени пари за телескопични трибуни за зала „Арена Бургас“. Както и миналата година, отново те са 690 000, като предишните бяха около 300 000. Предвидени са около 100 000 лв за дейностите по реставрацията на Етнографския музей и Улица на занаятите. Заложени са пари за спортни площадки в училищата „Константин Преславски“, „Гьоте“ и „Антон Страшимиров“.

Около 2.5 милиона евросредства са посочени за подмяна на отоплителните уреди в „Долно Езерово“.

Около четвърт милион са заложени за разширение на електронната система за велостоянки. 200 000 – за шумозаглушителните екрани край летището.

По отношение на уличната мрежа – има предвидени средства за реконструкция на част от „Цариградска“, „Ивайло“ и „Васил Левски“; проектиране и изграждане на нова улица в промишлена зона „Север“; изграждане на паркинг до бл. 17 в комплекс „Зорница“; проектиране и реконструкция на ул. „Никола Петков“; реконструкция на „Шейново“, „Индустриална“, 3-ти етап на „Крайезерна“, „Фердинандова“, както и за проект за улица и велоалея в „Лозово“. В капиталовата програма присъстват още нови улици в зона „Пети километър“, нови улици за лодкостоянка „Бункера“, както и за нейното изграждане, кръгови кръстовища и локална улица по бул. „Захари Стоянов“

Около милион и половина има заложени за парк и спортен комплекс в „Меден рудник“. 40 000 лв. има планирани от преходен остатък за укрепване на свлачище до Солниците, въпреки че то не е общински имот и общината не може да извършва дейности по него.    

20 000 лв са предвидени проектиране на кръвен център.

Извън капиталовата програма, заложени са 200 000 лв. за подмяна на уличното осветление за кв. „Възраждане“.

По-големи проекти, включени в Индикативния годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз за 2023 г. са: проект: „Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас“; проект: „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. „Долно Езерово“, гр. Бургас“ и др.

В процес на оценка по отворените процедури на ПВУ са проекти на Община Бургас за изграждане на нови сгради, модернизация, въвеждане на мерки за енергийна ефективност на училища и детски градини, в т.ч. на: ОУ "Антон Страшимиров", ОУ "Георги Бенковски", ОУ "Свети Климент Охридски", АЕГ "Гео Милев", ОУ "Христо Ботев", кв. Сарафово, ДГ "Вълшебство", ДГ "Ален мак", кв. Сарафово; енергийно обновяване и изграждане на публичен сграден фонд за административно обслужване, за социални услуги, култура и спорт.

Обсъждането е насрочено за 17:30 ч. днес, в заседателната зала на Община Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от творци от Бургас, София, Варна, Шумен е събрана сумата от  6909 лева, като 644 лева от тази сума..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени с вяра в доброто!...  Всички да са щастливи и по - добри...Пожелавам здраве, доброта, красота!..

публикувано на 05.05.24 в 15:30

Обновяват сградата на бившия Профсъюзен дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на бившия Профсъюзен дом. Прогнозната стойност на дейностите е над 1 540 000 лв., които трябва да бъдат осигурени от „Националния план за възстановяване и устойчивост“ и собствени средства на партньорите по проекта.  Сградата е построена през 1965г. и към момента..

публикувано на 05.05.24 в 13:30

Несебър събра 60 хиляди лева за лечението на Марти

Несебърлии за трети път организират благотворителна кампания за дете, което има нужда от лечение и успяват чрез редица инициативи и с помощта на дарители да съберат големи суми за кратко време. През втората половина на миналата година те успяха да съберат средства за още две деца, които имаха нужда от скъпоструващо лечение в чужбина.  С..

публикувано на 05.05.24 в 13:00

Над 130 души получиха великденски пакети от благотворителната кампания "Купи и дари"

Младежите от Ротаракт клуб Бургас-Приморие и Интеракт Бургас-Приморие проведоха благотворителна кампания "Купи и дари" миналия уикенд / 27.04 и 28.04/.  Те успяха да съберат  1 тон и 700 килограма хранителни и санитарни продукти за социално слаби граждани. Те са предоставени преди Великден на над 120 души от списъците на БЧК-Бургас, както и на 12 деца..

публикувано на 05.05.24 в 10:00

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за историята..

публикувано на 05.05.24 в 09:30