Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписват договора за детската болница в Бургас до края на седмицата


До края на седмицата ще бъде подписан договорът за новата детска болница в Бургас. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на бюджета до края на тази година. Общата му стойност е в размер на 457 987 000 лв. Акцентите в него са свързани с благоустрояването, социалните дейности, изграждането на детската болница и създаването на условия за производство на зелена енергия.

Около 20 общини ще се възползват от проекта за детската болница, след като той бъде реализиран. Това коментира зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев. "Ангажиментът по изграждането е на Община Бургас. Има санкция за кредит, който ние преговаряме, за да бъде взет. Държавата напълно подкрепя изграждането на детската болница. Делото го спечелихме във ВАС и се очаква тази седмица, която предстои да бъде сключен договор и да се започне строителството", посочи той. 

Предвиденото финансиране за болницата се осигурява по няколко линии, поясни зам.-кметът Чанка Коралска. "Едното е кредита, който общинските съветници подкрепиха и който много скоро ще бъде финализиран. Второто е - в този бюджет има заделени пари около 1 млн. и половина лв., свързани с проектирането, до края на годината трябва да имаме готовия проект. Третото е интегрираната териториална инвестиция по Оперативната програма, която до 27 септември е срокът да подадем за интегрирана здравна грижа, където там приоритет и център е сградата на детската болница. На този етап може да кажем, че имаме на 100 % осигурено финансиране", допълни тя. 

Разходите за общински дейности, включени в бюджета, са в размер на 180 230 809 лв. "Спрямо разчетените разходи за бюджета за 2022 г., увеличението на планираните разходи през 2023 г. има следните функции и дейности:  изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа - заложили сме 32 % ръст. Озеленяване - ръст 2 %, средствата по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица" е заложен ръст 9 %, за чистотата сме заложили ръст 32,8 %. Средствата за функция култура и спорт е заложен ръст от 18 %, социалните дейности е с ръст 17 %. Намаление в планираните средства през 2023 г. има във функциите образование и здравеопазване във връзка с поемане от държавния бюджет на детските градини и ясли", посочи Красимир Стойчев.

Средствата за проектирането на новия стадион в района на комплекс „Меден рудник“ също са включени в настоящия бюджет. "Около 2 млн. и половина лв. са заложени. Това е в ниската част под "Меден рудник", поясни зам.-кметът.

Очаква се бюджетът да бъде гласуван на следващата сесия на Общинския съвет на 31 август. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го разработи като туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32

В Бургас дървата за огрев са по 220-240 лева за тон

Все по-малко е търсенето на дърва за отопление в градски условия. Причината е, че голяма част от хората вече са се насочили към енергоспестяващи отоплителни уреди. Такава е равносметката за последните няколко години на търговци и собственици на складове за дървесина в града. Цената за тон е от 220 до 240 лева, а преди година е достигала до 350..

публикувано на 03.10.24 в 08:10

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настояват за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те искат да се договори изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25