Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвижда се скоро да започне облагородяването на ул. "Одрин" в Бургас

Снимка: Google

Финансовото състояние на Община Бургас към момента е добро, посочиха от администрацията по време на общественото обсъждане на бюджета. На събитието присъстваха предимно общински съветници и по-малко граждани. Няма просрочия и кредитният коефициент е добър, обясни зам. –кметът Красимир Стойчев в отговор на питане на граждани.

По време на обсъждането хората поставиха въпроси, свързани с приходната част и капиталовата програма на бюджета. „Имате ли някакви опасения относно приходната част на бюджета, местни данъци и такси, за реализиране на вашия разчет в макрорамката? Каква част от капиталовите разходи ще останат нереализирани, неусвоени като средства? Евентуално ще се пренасочат за година или ще са насочени към други пера?“, попита Александър Койчев. Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че има 70 % изпълнение на имуществените и други данъци. „Всички данъци са с високо изпълнение. Единствено там, където имаме неяснота и е свързано с държавата, е данъкът върху таксиметровия превоз. Нямаме проблеми и със събирането на таксите за битови отпадъци“, посочи той.

Относно капиталовата програма, зам.-кметът Чанка Коралска обясни, че включеното в собствената част, ще бъде изпълнено на 100 %, ще приключат и всички предвидени европейски проекти. „Притесненията ни са от това, че вече 3 години сме пропуснали от новия програмен период. Голяма част от проектите трябва да се случат за много кратко време“, коментира тя.

Въпрос беше отправен и за ул. „Одрин“ в Северната промишлена зона. Състоянието на участъка от години е много лошо, а обслужва промишлените и търговските предприятия. „Преди един месец ни поканиха от Министерството на регионалното развитие с Агенция „Пътна инфраструктура“ да станем партньори в един пилотен партньорски проект, който е свързан с подобряване на инфраструктурата в райони, които са близки до границата. Ние имахме готов инвестиционен проект. От няколко години е готов и очакваме финансиране. Условията, понеже средствата са по старата програма, трябва да се приключи строителството до края на годината, затова ние предварително правим подготвителни дейности. Има разрешение за строеж. До края на седмицата ще се открие строителна площадка. Това, което в момента правим е почистване на трасето, стиковане със съществуващата инфраструктура. Там има газ, канали и кабели, които ще трябва да се изместват. Улицата става четирилентова, с велоалея, с частично локално платно“, обясни Коралска.

Жители в района на ул. „Сливница“ са внесли питане за ремонт на отсечката между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Шейново“. Това посочи общинският съветник Станимир Апостолов. „Цяло лято тези хора не могат да си отворят прозорците. Там се вдига невъобразим прахоляк, дишат го. Гледката е като в уестърните. Има сигнали за растителността, че е изгнила, разбити тротоари“, посочи той.

Зам.-кметът Чанка Коралска обясни, че този бюджет е при извънредни условия и отразява свършеното от началото на годината до момента. Поради тази причина няма как да бъдат реализирани нови обекти до края на тази година. Относно ситуацията с ул. „Сливница“, тя уточни, че е част от големия воден проект, изпълняван от ВиК. От администрацията за пореден път поясниха, че ще следят настилките да бъдат възстановени от дружеството в първоначалния им вид. Относно тротоарите, когато се извърши асфалтирането, Общината, ще ги възстанови, допълни Коралска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Киров, кмет на Община Царево

Царево очаква своите първи туристи от Чехия и Полша

Около 20 май Царево ще посрещне първите си чуждестранни туристи за тази година. Кметът Марин Киров каза, че тази година туристическият сезон ще започне по-рано, за разлика от предходни години. Очакват се гости от Чехия и Полша.  „Както виждате всички дейности по мостови съоръжения, които най-много застрашават летния сезон - са в срок. Общината е..

публикувано на 01.05.24 в 15:12

Учредиха “Фонд за развитие на Летище Бургас“

Кметът на община Царево Марин Киров беше избран за член на Управителния съвет на “Фонд за развитие на Летище Бургас“. Това стана по време на учредителното събрание на сдружението, съобщи Общината.  За председател беше избран Димитър Николов, кмет на община Бургас, негов заместник е Иван Алексиев, кмет на Поморие Иван Алексиев. Останалите членове на УС..

публикувано на 01.05.24 в 10:21

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските празници, каза..

публикувано на 01.05.24 в 09:27

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

обновено на 01.05.24 в 08:57

Димитър Недев: Откритият средновековен некропол в Созопол е само начален етюд

Нови и сериозни находки очакват археолозите при проучванията на терена, където ще бъде изградена автогарата в Созопол. Тя ще се намира на провлака между новия и стария град. Досега там бе открит средновековен некропол. С интересни прояви в града се подготвят и за старта на новия туристически сезон.  Според директора на..

публикувано на 01.05.24 в 08:50

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 08:29

Министър Милошев обсъди развитието на Странджа и Южното Черноморие

Перспективите България да развива климатолечение като част от здравния туризъм обсъди министърът на туризма Евтим Милошев заедно с представителите на Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. В срещата участваха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Павлин Иванов, както и заместник-председателят на Комисията по туризъм в Народното..

публикувано на 30.04.24 в 17:12