Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразява проблемът с полетите върху туристическия бранш?

Снимката е илюстративна.




През миналата седмица от Министерството на транспорта съобщиха, че една от нискотарифните авиокомпании - Wizz Air трябва да представи план за превантивни мерки срещу закъсненията и отмяната на полети. Причината е, че са постъпили много жалби на пътници, свързани с този проблем. По-късно от авиокомпанията изпратиха официална позиция, в която се посочва, че причините за отменените полети са извън контрола им като пожарът на летище Катания, стачки, ограничения контрол на въздушно движение, метеорологични условия и др.

От ситуацията обаче най-потърпевши са пътниците. Подобен е случаят с Катя Тодорова, чиято почивка в Португалия завършва не в София .. а в Скопие. „Тръгна нормално със закъснение от 2-3 часа. Нашата изненада беше, когато мислейки, че вече наближаваме България, се оказа, че няма да можем да кацнем на летището в София, а в Скопие. Може би около 2 часа в Скопие нямахме никаква информация за това какво ще се случва, ще се нощува ли, ще се лети ли“, разказа тя. Впоследствие близо 300-та пътници са извозени да пренощуват с автобуси в хотел около северномакедонската столица. „Предприех да си търся по съдебен път някаква претенция от наша страна. В крайна сметка имах запазен хотел в София, защото пристигахме около 2 ч. през нощта. Използвах фирма, която се занимава, но до момента, наближава отново ноември, нямаме никакво обезщетение или информация какво се случва. Уведомена бях, че се водят дела, но изискват много време“, допълни тя.

Закъснението и отмяната на полети се отразява негативно и на туристическия бранш  – както на хотелиерите, така и на туроператорите. Според тях, проблемът зачестява през последните години

„Нямаше го този проблем с национални превозвачи, но сега виждаме, че започва да се случва и с тях. За нискотарифните е разбираемо. При всички случаи трябва да се вземат някакви мерки. Специално при хотелиерите, ако полетът не кацне, този турист си губи нощувката. Да, но хотелиерът за това нещо. Има застраховки, не че няма. В много случаи обаче те падат. Или ангажиментът, който се свежда до авиокомпанията да предостави храна и хотел, добре, обаче туристът губи една нощувка от почивката си. Хотелът няма да му я възстанови, не е по вина на хотела“, коментира Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. Тя посочи като пример случай с нейна клиентка, която заради забавяне на полет към Лондон на британски превозвач, е изпуснала прекачване до Чикаго.

Засиленото търсене на пътувания след Ковид пандемията, най-вероятно доведе до проблема с полетите, коментира и Деница Колева, управител на туристическа агенция и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Според нея повечето нискотарифни авиокомпании нямат хора по места и затова пътниците трябва да реагират бързо при закъснение или отмяна на полет. Тя допълни, че ситуацията за бранша е сложна, а една от причините за това е, че законодателят прехвърля отговорността в тези ситуации към туроператора. „При отмяна или закъснение на полети, туроператорът е безсилен, но пътниците търсят решение от него. Има европейска директива, която е редно авиокомпаниите да спазват. 14 дни преди самото пътуване, превозвачът има право даже да анулира полет, но когато това се случи по-краткосрочно, тогава проблемът е сериозен и защото туроператорът се е обвързал с нощувки на мястото на дестинацията, на която трябва да отиде. Започва се една комуникация по електронни пощи. Туроператорът се явява посредник, макар и той да е организатор на самото пътуване, в един момент се оказва, че трябва сам да си реши въпросът с логистиката“, посочи Колева.  

Преди дни, министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни пред "Нова телевизия", че оттук нататък ще се налагат глоби на превозвачите при случаи на отменени полети. Той призова и потърпевшите да търсят помощ директно от министерството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32