Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на община Несебър мина на обществено обсъждане (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.08.23 в 17:49
3
Снимка: Свобода Атанасова

Малко над 118 млн. лева е проектобюджетът на община Несебър за тази година. Социалните дейности са  приоритет в бюджета, ще има средства и за инфраструктура, но и тази година те няма да са достатъчни. Това стана ясно по време днешното му обществено обсъждане. Запазва се нивото на данъчната тежест, а капиталовата програма на Община Несебър до момента е изпълнена,  каза зам.-кметът по бюджет и финанси Иван Гургов. 
„Надяваме се да се изпълни успешно този бюджет макар, че оставащото кратко време. Пари винаги няма да достигат, както в повечето общини, инфраструктурата е основният болен проблем, но се надявам да се справим. 

Насочили сме много средства към социалните дейности в общината, обхващаме всички възрастови групи - деца, ученици, пенсионери, нуждаещи се в работоспособна възраст. 

Относно туристическата такса в Несебър имаше много въпроси защо е толкова ниска. Те са под средните за страната, масовата е по 45 стотинки в местата за настаняване с три звезди. Това са целеви средства, които пак се насочват към туристическата инфраструктура. Това е решението на местно ниво. 

До дни ще пристигнат в Общината контейнерите за дрехи към БЧК - Несебър. Първо ще поставим един, след това ще видим какъв е резултатът.

Всички хора знаят каква е причината за забавилия се бюджет. Има средства, които сме заделили за командировани полицаи, има и такива, които са от други държави. Ние поемаме техните разходи за пребиваването им тук. В сравнение с предходната година разходите по тях са двойно повече, които плащаме“, допълни Иван Гургов.  

35 млн. лева са предвидените данъчни приходи в Общината. 
Субсидията от републиканския бюджет е в размер на 25 млн. лв.

За делегираните от държавата дейности най-много средства има за образование над 19 млн. лева, за читалищата 474 хиляди лева, за социално подпомагане и грижи 516 хиляди лева, за здравеопазване близо 900 000 лв. 

Какво коментираха хората, които присъстваха по време на общественото обсъждане в Несебар:



Защо бюджетът на община Несебър е с 30 млн. лева повече за тази година? Ще има ли достатъчно средства за инфраструктурата в Слънчев бряг, която изостава за разлика от строителството? Защо най-ниската туристическа такса в морската община е само 45 стотинки? Това бяха най-дискутираните теми по време на общественото обсъждане на Бюждет 2023 в Несебър. 

Разликата от 30 млн. лева повече в бюджета за тази година на община Несебър предизвика дебати, както и лошата инфраструктура в Слънчев бряг:

„Аз съм Цветанка Георгиева и искам да питам на какво основание бюджетът на общината е с 30 млн. лева повече, туристите ли са повече, че да се увеличи от 78 млн на 118 млн. лева. 

Заради сделките с имоти в Слънчев бряг, основната част от таксата отива точно в общината. Доколкото знам е предвидена за инфраструктура. Може ли да разчитаме на по-сериозно предвижване на проектите, за да може да се радваме на по-съвременен  Слънчев бряг, защото има много нерешени проблеми с инфраструктурата на комплекса, тя е догонваща.“

 Ресорния заместник-кмет Иван Гургов отговори и по двата въпроса:

„Не е чак толкова голям приходът от туризъм в общината. Доста хора се заселиха тук в Несебър, има сделки с имоти, стари и нови, а в края на годината се оказахме с доста сериозен остатък, който се брои като приход за тази година. Не стартираме от нула лева, а от 30 млн.лв. 

Част от общественото обсъждане е да има конкретна информация, да се посочат точните улици и проблеми в инфраструктурата на Слънчев бряг. Не можем ние да гадаем, в коя част на комплекса се е разрушила улица.“

Стана ясно, че Община Несебър вече е собственик на улица „Първа“ и предстои да започнат ремонти, вероятно догодина. Питане имаше и от бизнесмена и политик Мартин Богданов – защо в Несебър туристическия данък е малък:

„В настаняване клас А, клас Б, в категория 1, 2 и 3 звезди е 45 стотинки. за 4 звезди е 55 стотинки, а за 5 звезди е 1 лв.
В София за 1 звезда е 40 ст., за 2 звезди 60 стотинки, за 3 е 80 стотинки, 4 звезди е 1 лев, а за 5 е 1,20 лв.
В Бургас категория 1 и 2 звезди е 60 стотинки, категория 3 звезди е 1,20 лева, в категория от 4 звезди е 1,50 лв. Видно е, че в Община Несебър са едни от най-ниските туристически такси.
В Поморие туристическата такса е 50 стотинки.“

Чуйте още мнения в репортажа:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Благотворителен книжен базар в Несебър набира средства за лечението на Петър Златинов

Благотворителен книжен базар се провежда днес в средно училище „Любен Каравелов“ в Несебър.  Желаещите да помогнат могат да закупят книги, като изберат от предлаганото голямо разнообразие.  Средствата от продажбата им ще са в подкрепа на Петър Златинов на 24 г. , който пострада при жесток побой и се нуждае от   скъпоструващи операции в България и..

публикувано на 23.05.24 в 10:06
Комисар Марин Димитров

Шествие на 2200 абитуриенти в Бургас тази вечер

Шествие с участието на близо 2 200 абитуриенти ще се проведе в Бургас тази вечер, в навечерието на празничния 24 май, когато зрелостниците ще отпразнуват и завършването на училище с балове в Слънчев бряг. Младежите ще започнат да се събират около 18:30 ч., а парадът ще започне в 19 ч., предвождан от Бургаския духов оркестър. Началото му е..

публикувано на 23.05.24 в 08:59