Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев за морската вода: Евтина сензация

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед. Искам да кажа, че след информацията, която подадоха „Активни потребители“, от тези места пак е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма абсолютно нищо, което да ни притеснява в резултатите“.

Това каза за БНР доцент Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Той подчерта, че често в морето, след буря, има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено:

„Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното - понякога в превидно кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли“.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на „Активни потребители“, тъй като:

„Нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана, са сертифицирани. Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите“.

Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан, подчерта Кунчев. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон, подчерта той. 

Кунчев обясни, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества:

„В случая не тя е опасната! А ние я използваме като показател, за да видим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - директорите на РЗИ, но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

Във връзка със страховете от замърсяване заради Нова Каховка България е добавила и допълнителни изследвания. Според Кунчев дори когато в миналото е имало отклонения от нормите в различните плажове, отклоненията не са били такива, каквито „бяха хвърлени в пространството“:

„Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна - вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие“.

От началото на сезона до 15 август са направени около 960 изследвания морето. Всички данни се качват на сайтовете на РЗИ, подчерта Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода ограничава възможността за развитие на микроорганизми, подчерта той.

Централният плаж в Слънчев Бряг е пълен въпреки твърденията, че водата е замърсена, предаде кореспондентът на БНР в Бургас.

Плажовете в курорта са носители на отличието „син флаг“ - престижна световна награда, която се присъжда от международно жури.

Търговци и ресторантьори в Слънчев бряг коментират, че в момента има по-малко гости от очакванията. Хотелиерите пък споделят, че информациите за замърсено море се отказали от почивка по родното Черноморие български туристи и през последната седмица има отменени резервации 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53