Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 2000 души са против разполагането на натовски войски край Ямбол

Снимка: Коалиция “ЛЕВИЦАТА!”

Над 2000 души от Ямбол и околните села са се включили в протестната подписка срещу разполагането на натовски войски и бойна техника в поделенията в Кабиле и Безмер. Събирането на подписите продължава, като може да се гласува и по електронен път, съобщиха организаторите от местната структура на коалиция "Левицата".

Повод за инициирането на подписката е предложението на военния министър Тодор Тагарев НАТО да създаде многонационален дивизионен щаб в района на военните поделения край селата Кабиле и Безмер. Последва питане от страна на областния управител Биляна Кавалджиева към военния министър за уточняване параметрите на предложението. 

В отговор министър Тагарев посочи, че към момента няма  план за откриването на многофункционален щаб на НАТО в близост до Ямбол, както и че : "Към този момент се анализират възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група". 

Здравко Златаров от местното ръководството на коалиция "Левицата" коментира:

"На кое да вярваме на първото или на второто?!? Няма да е в Ямбол- то може да е в околността на Ямбол, може да е в Кабиле, може да е в Бояново, може да е навсякъде! Нека да излязат да кажат какво възнамеряват да бъде."

Събирането на подписите ще продължи до края на септември:

"Всеки един има правото да решава дали е целесъобразно да има натовски бази или не! Това е за нашите деца."


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на културата внася законовите промени, свързани с финансирането на БНР и БНТ

Намерението на Министерството на културата е промените в Закона за радиото и телевизията, които засягат начина на финансиране на Българското национално радио и Българската национална телевизия, да бъдат внесени в Народното събрание до края на годината – това стана ясно на днешното заседание на Съвета за електронни медии. Тези промени бяха изготвени..

публикувано на 07.12.23 в 17:19

Протестни подписки срещу токовите удари в Ямболско бяха връчени на зам.-омбудсмана

Зам.-омбудсманът Елена Чернева ще препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде извършена незабавна проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа на ЕVN, за да се установи каква е причината за зачестилите токови удари в района на Ямбол. През последните седмици в селата на община Тунджа са изгорели десетки..

публикувано на 07.12.23 в 16:32

Две представления по Хайтов се играят в Бургас днес и утре

Тази вечер и утре в салона на Кукления театър в Бургас от 19:30 часа оживяват героите на Николай Хайтов. "Дърво без корен", в майсторското изпълнение на Илиян Марков, е спектакъл   по разказите "Мъжки времена", "Изпит" и "Дърво без корен" от Николай Хайтов. Колко време може едно дърво да живее, ако е прекъсната връзката с неговия корен? Колко време..

публикувано на 07.12.23 в 14:56

Новите винетки - на старите цени

За 2024 г. винетките остават на същите цени и могат да бъдат купени онлайн на Vinetki.bg и на TollPass.bg. Годишната e 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв. и уикенд винетката – 9 лв., съобщиха от "Интелигентни трафик системи" АД -  национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси –електронни..

публикувано на 07.12.23 в 12:17

Чанка Коралска: Проектът за обхода на „Меден рудник“ е на финалната права

"Проектът за новия обход е на финалната права" ,  каза зам.-кметът Чанка Коралска. Проблемът с големия трафик от и към бургаския комплекс е от години и се задълбочава. Предложението, което беше представено в предизборната кампания на Димитър Николов, е началната и финална точка на новата пътна връзка да са ситуирани в района на продължението..

обновено на 07.12.23 в 10:37

Дрон-шоу даде началото на Коледните празници в Сливен

Спектакъл с дронове, които рисуваха в небето коледни мотиви и пожелания, откри коледните празници в Сливен и отбеляза запалването на коледните светлини на градската елха в центъра на града.  Въпреки обилния дъжд десетки граждани с децата си дойдоха да гледат празничната програма на сцената пред общината. Тримата български тенори, децата от вокално..

публикувано на 07.12.23 в 09:35

За седма поредна година ще се проведе „Елха на доброто“ в Бургас

За седма поредна година в Областнаta администрация Бургас ще се проведе благотворителната инициатива „Елха на доброто“, която започна по идея на проф. д-р Севдалина Турманова. Патрон на дарителската кампания е областният управител на Бургас. Тази година, кампанията ще премине под егидата на Пламен Янев, който е и председател на Областния координационен..

обновено на 07.12.23 в 08:59