Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва равносметката на щетите от наводнение по Черноморието


"Връзката със Синеморец е възстановена, може да се пътува в тази посока. Нямаме никъде бедстващи. Също така е възстановена сухоземната връзка между двата квартала на Царево, където вчера пропадна мост."

Това каза за актуалната ситуация след водното бедствие по Южното Черноморие областният управител на Бургас Пламен Янев.

Очаква се днес да започне изграждането на понтонния мост между Царево и Ахтопол, уточни Янев. Предстои оценка на щетите.

"Вече нямаме издирвателни действия. Четирите жертви са факт, но нямаме сигнали за други хора, които да са изчезнали и да ги търсим. Морето започва да се успокоява."

Продължават сигналите да са в социалните мрежи. Всеки, който има сигнал, да го изпрати към областната управа, към МВР и прокуратурата, коментира Пламен Янев в предаването "Преди всички" относно проблемни участъци и евентуални незаконни действия, които биха могли да са допринесли за големите наводнения.

"Призовавам всеки, който има съмнения, че човешка небрежност и действия може да са довели до това нещастие, да подаде конкретен сигнал."

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
"Много страшно. Много поражения – по частни домове, по инфраструктурата в града, но считам, че нещата ще се оправят."

Така описа ситуацията Стоян Чайков, доброволец, администратор на Фейсбук групата  "Царево".

Всички доброволци на терен помогнаха максимално, особено в селата Кости и Бродилово. Институциите трябва да се заемат и да ощетят щетите на хората, обясни Чайков.

По думите му мостовете са над 50-годишни, а "бедствието беше голямо, такова нещо абсолютно никога не е било". Тепърва може да се анализира дали има човешки действия спрямо природата, които са оказали влияние върху мащаба на пораженията, подчерта

"За много кратко време тези мостове рухнаха. Бедствието просто беше огромно, за да се случат нещата в кратък порядък."

Повече информация за желаещите да подпомогнат възстановяването след наводненията може да се получи на телефон 0590 55 018.

Нестинарка  Снимка: БГНЕС
Нестинарка Снимка: БГНЕС
"Още на 4 септември вечерта започнаха силен вятър и буреносни дъждове. Всичко беше нормално до следващата сутрин, преди обяд, когато изведнъж отнякъде ни заля кална река. Всички улици бяха под вода, включително автомобили под вода. Не знаем откъде се появи тази кална вълна, но тя заля всичко. Това се случи на 5-и, около обяд", разказа Станислава Гайдажиева, евакуирана от къмпинг "Нестинарка". 
Арапя  Снимка: БТА
Арапя Снимка: БТА
Във всички държави, в които има проактивна политическа подкрепа за преодоляването на проблема с промените в климата, това се е случило след голямо бедствие. Увеличаването на природните катаклизми се е утроило и те ще стават по-чести. За България близо 60% от основния риск е свързан с такива наводнения.

Това обясни пред БНР Георги Стефанов от Коалиция за климата, бивш съветник на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

В последните 20 години имаме редица стратегически документи, които на практика са пожелателни, макар да са задължителни. Държавата я няма превантивно, коментира Стефанов.

В България не е правен финансов анализ по темата за щетите и евентуалните превантивни действия, уточни той. 

"Превенцията е много по-евтина, отколкото отстраняването на щетите пост фактум."

За община Царево са посочени само две точки с потенциален риск от наводнения, а на практика виждаме много повече, допълни Стефанов.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Царево преминава към режим възстановяване след наводненията. Предстои оценка на материалните щети и тяхното възстановяване. Сумата ще бъде голяма, заяви в предаването "Преди всички" заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Над пет моста са обрушени. Предстои почистване на населени места, извозване на отпадъци, възстановяване на настилки, допълни той. По думите му са рухнали включително нови мостове.

Според Киров основният проблем е на къмпинг "Арапя", където няма презастрояване, а "незаконни каравани и бунгала".

В момента няма необходимост да прииждат повече доброволци. Има списък с над 300 души, обясни заместник-кметът на Царево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01
През април Сдружение

"Православен зов" се надяват и тези избори за Сливенски митрополит да бъдат касирани

След като Епархийските избиратели избраха Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим да участват в избора за Сливенски митрополит, от сдружение "Православен зов" се надяват и тези избори да бъдат касирани, заради недействителни бюлетини. Велина Димитрова от сдружението коментира, че вече на всички е ясно защо предните избори са били..

публикувано на 20.05.24 в 13:12

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията Innovation Of The Year („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На церемонията по връчването на наградите от страна на НАП присъстваха директорите на дирекциите „Обслужване“..

публикувано на 20.05.24 в 09:49

В Сливен започва подаването на заявления за прием в първи клас

Община Сливен напомня, че от днес започва подаването на заявления за прием в I клас за учебната 2024/2025 година, а срокът за записване след първото класиране се удължава до 6 юни. До края на юни ще се извършат три класирания. Свободните места за кандидатстване ще бъдат обявени до 12 часа днес, a от 13 часа системата ще бъде отворена за регистрация..

публикувано на 20.05.24 в 09:17

Ремонтират ул. „Константин Величков“ в Бургас в понеделник

Временна организация на движението на автомобили ще бъде въведена днес,  от 08:00ч. до 17:00 ч. по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на..

обновено на 20.05.24 в 07:42

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия /ОБНОВЕНА/

Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Петима души са подписали протокола от избора с..

обновено на 19.05.24 в 17:10