Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска помощ от ЕС заради наводненията

Снимка: БГНЕС

България проучва възможността да поиска финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС) за щетите от наводненията по Южното Черноморие. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. Премиерът припомни, че процедурите по оценка на последиците от бедствието в община Царево вече са започнали. Когато се установи стойността на щетите, ще стане ясно дали страната ни отговаря на критериите за отпускане на помощ от европейския фонд. Минималните прагове за регионално бедствие, приложими през 2023 г. за мобилизиране на средства от ФСЕС, са 95,46 млн. евро (186,70 млн. лв.).

„По отношение на щетите и работата по възстановяването на инфраструктурата в засегнатите райони държавата ще действа с национални средства, докато бъде готово становището на ЕК“, подчерта акад. Денков.

„България е сред 14-те държави членки на ЕС, които не са изпълнили целите за актуалния период по отношение на отпадъците, но е постигнат голям напредък. 113 сметища са били закрити и това е много важна стъпка напред“, отбеляза еврокомисарят. Той посочи, че България е последната държава в ЕС, която все още има различна система за изчисляване на таксите за смет на местно ниво - въз основа на цената на имота, а не според количеството отпадъци. Виргиниюс Синкявичюс препоръча това да се преразгледа.

Гостът похвали напредъка на София по отношение на използването на електрифициран транспорт, което се отразява положително на чистотата на въздуха. Въпреки това според него в тази посока трябва да се предприемат допълнителни мерки в енергийния сектор, особено в регионите, в които все още се използват въглища. 

През последните години въздухът ни става по-чист, отчете и министър-председателят. Това е свързано с усилия, които постепенно започват да дават резултат – например затваряне на най-замърсяващите топлофикации или електрически мощности, както и подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво.

„За да направим решителния преход, особено в регионите на Перник и Гълъбово, трябва да се предприемат решителни стъпки – или да бъдат затворени, или да бъдат технологично обновени производствата, така че да не замърсяват околната среда. Разбира се, това трябва да стане с грижа за хората, които работят там и ще бъдат засегнати,“ подчерта акад. Денков. Като пример министър-председателят изтъкна работата на правителството за разработването на териториалните планове за справедлив преход в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. „Ще се опитаме да минимизираме всички рискове и да се използват максимално ефективно средствата за развитие на регионите към нови технологии, които ще ги направят модерни и привлекателни“, добави премиерът.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас

Водата ще бъде спряна днес в няколко части на Бургас, съобщават от ВиК. Причината е извършването на строително-монтажни дейности.  Вода няма да има от 9.00 часа до 16.00 часа в района около болница "Сърце и Мозък", както и в част от к-с Лазур - улиците "Поморие", "Васил Петлешков", "Велико Търново", "Поп Грую" и "Юрий Венелин".  Поради възникнала..

публикувано на 17.05.24 в 08:15

Държавата даде имот на Приморско за градски парк

С решение на правителството Община Приморско получава държавни имоти в гр. Приморско.  Те са с обща площ 14 012 кв. м и ще бъдат използвани за изграждане на общински градски парк с алеи за озеленяване и места за отдих, зони за спорт (игрища) и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра,..

публикувано на 16.05.24 в 17:02

Сътрудничеството между Министерството на туризма и морските летища беше обсъдено на среща днес

Министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт" AД, опepaтop нa Лeтищe „Bapнa“ и Лeтищe „Бypгac“.  „Знам и оценявам високо ролята както на „Фрапорт“ АД, така и Вашата лична, в развитието на туризма у нас.“, каза министър Милошев по време на срещата. Д-р..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите,..

обновено на 16.05.24 в 15:40

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе на 18 май – събота, от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната..

публикувано на 16.05.24 в 14:36

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд в петък. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 16.05.24 в 13:56

Затварят част от "Патриарх Евтимий" за два месеца

По ул. „Патриарх Евтимий“, от 10.00 часа на 17.05.2024 г. – петък, до 17 юли - сряда, се въвежда временна организация на движението, като се затваря за движение на превозни средства ул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Христо Фотев“ до ул. „Македония“.  Причината е  подмяна на водопроводна и канализационна мрежата. Огран ичението включва и..

обновено на 16.05.24 в 13:49