Невена Проданова е секретар в Националната художествена академия - филиал Бургас, тя е и писател, общественик , майка, съпруга, приятел. Бургазлийката има гръцки корени и гостува в етнокухнята на бургаския етнографски музей, за да приготви гръцки сарми. Присъстващите бяха почерпени с гръцко кафе и сладки със смокини и стафиди, а и научиха какви са тайните при приготвянето на лозовите сарми.
„Аз нося името на баба си Невена и много се гордее с това! Тя беше домакиня, старателна в кухнята и към себе си. Много държеше да се ползват порцеланови съдове, защото според нея само в тях храната е истински вкусна. Винаги застилаше масата с карета на една кука, за да красиво и уютно. Тайната на тази рецепта за сарми е в умерените подправки и крехките лозови листа, които трябва да се берат до 15 май, защото след това не са подходящи. Разбира се, трябва да ги приготвите с много желание и старание и ще се получат!“, разказа Невена Проданова.
Тя сподели, че си има тефтер с рецепти, предавани от поколение на поколение в нейното семейство. Невена обича да готви и се чувства добър кулинар. Тази своя страст да е добра в това, което прави тя е пренесла и в работата си, и като секретар на Националната художествена академия – филиал Бургас винаги при подготовката на дадено събитие измисля нещо интересно и тематично.
повече може да чуете в звуковия файл:Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...