Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Деница Димитрова създава красоти от епоксидна смола

Майката от Силистра става донор за чернодробна трансплантация на дъщеричката си Ивона

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Деница Димитрова от Силистра. Тя е майка на Ивона, която се е родила с билиарна атрезия на жлъчните пътища и само на 7 месеца е преживяла чернодробна трасплантация. След дълга борба за възстановяване тя в момента е на 3 годинки и половина и се чувства добре. Майка й се грижи за нея у дома, а в свободното си време изработва красоти от епоксидна смола. 

"Ивона е малък голям герой, преминахме през много трудни моменти, но тя се справи! Единственият й шанс за живот беше трансплантация, аз станах нейн донор, но заради коронавируса трябваше да чакаме дълго време това да се случи. Сега тя расте, прави бели, радва ни всеки ден. Нужда е се от постоянни грижи и аз съм с нея по цял ден и нямам възможност работа. Групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" ми даде този шанс."  

повече може да чуете в звуковия файл: 


Деница се учи как да работи с епоксидна смола чрез видеа в интернет. Толкова й харесва, че дори започва да експериментира в направата на различни неща и вече може да направи всичко от този материал. Малката Ивона е нейното вдъхновение да твори. 

"Изработвам химикалки, гривни, кутийки, купички, поставки, сетове за сирена и какво ли още не. Смолата позволява от нея да се правят най - разнообразни неща, стига да знаеш как да я използваш. Много обичам да правя медальони и ключодържатели, защото това е нещо което човек може да носи винаги със себе си. Клиентите ме предизвикват да опитвам да създавам много интересни изделия от епоксидната смола!" 

Деница Димитрова, сподели, че в групата "Купи подарък" се чувства като в семейство. Тя поздравя всички участници в нея е и пожелава на творците да продължават да изработват красоти, с които да радват познати и непознати.   

повече може да чуете в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи "Палеоуикенд" в Бургас до 30 юни

След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..

обновено на 28.06.24 в 08:43

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27