Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ямбол и Сливен честваха Деня на независимостта

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан в Ямбол. В празничната церемония участие взеха и представителни военни части от Ямболския гарнизон. 

Стотици жители на Ямбол почетоха деня на Независимостта в центъра на града: 

"Лично аз не се чувствам нито независим, нито имам усещането, че като народ сме независими. Може би трябва още много години, които трябва да изживеем, може би - едно, две поколения, за да започнем се почувстваме независими като нация... Мисля си, че най- важното , което трябва да отнесем от този празник е да бъдем по- добри, по- обединени, за да сме достойни за това, което предците са ни дали. "

След издигането на националния флаг и приветственото слово на кмета на града Валентин Ревански. От централните улици на Ямбол потегли велопоход към тракийския и античен град Кабиле. В Културно-информационен център „Безистен“ днес е обявен Ден на отворените врати.

В Сливен също отбелязаха 115-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Общоградската церемония се състоя на площад „Хаджи Димитър“. Представители на държавната и общинска власт, политически организации, ученици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника в знак на преклонение. 


Пред събралите се граждани кметът на Сливен Стефан Радев подчерта, че за независимостта трябва да се борим и отстояваме всеки ден. В тази връзка той цитира част от стихотворението „Молитва“ на сливенския писател Радой Ралин.

„Свободата е като хляба, всеки ден трябва да се замесва, всеки ден трябва да се изпича....“ – Аз вярвам в тази молитва, вярвам в българския дух, вярвам в силата ни да правим разумни и правилни избори за България. Вярвам, че ако се поучим от уроците на историята отново може да се заговори за българско чудо! Да живее Сливен! Да живее свободна и независима България!"


На площада бе отслужена благодарствена молитва и бе издигнато националното в чест на празника. След официалната церемония Ансамбъла за народни песни и танци изнесе празничен концерт.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският музей ще преиздаде ръкописите на д-р Мелконян

Един от ръкописите на д-р Мъгърдич Степан Мелконян за историята на град Бургас ще бъде преиздадена от Регионалния исторически музей в Бургас. Ще бъде представена и изложба с негови вещи, съхранявани в музея. Ръководител на проекта е Росица Топалова – уредник в Етнографската експозиция.  Проектът на Бургаския музей "Старият Бургас през погледа на д-р..

публикувано на 11.12.23 в 11:51

Над 50 милиона лева ще е бюджетът на Поморие за следващата година

Няколко ключови инфраструктурни проекта се предвижда да бъдат финализирани в Поморие през следващата година. Сред тях е кръговото, което е връзката между стария град и квартал „Свети Георги“, предвижда се завършването на крайбрежната алея, ремонти на улици и общински пътища. За да бъдат реализирани обаче в момента фокусът е насочен към парите, с..

публикувано на 11.12.23 в 11:19

Народното събрание обсъжда Бюджет 2024

Бюджет 2024 ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента. На първо четене депутатите ще обсъдят финансовата рамка за догодина, която е изчислена при ръст на икономиката от 3,2%, средносрочна инфлация от 4,8% и дефицит от 3% на начислена основа. Преди това финансовата комисия в Народното събрание ще гласува на второ четене бюджетите на..

публикувано на 11.12.23 в 08:34

Затварят от днес участък от бургаската улица „Шейново“

Продължават ремонтните дейности по улица „Шейново“, съобщи Община Бургас. Там се обновяват тротоарите и се полага нова настилка. Това е причината от днес да се затвори за движение на превозни средства участъкът между ул. „Македония“ и ул. „Пробуда“. За целта се въвежда временна организация на движение, която ще продължи до 31.01.2024 година. От..

публикувано на 11.12.23 в 08:17

Без вода на няколко места днес

От 8:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването днес в бургаския  кв. „Сарафово“, съобщи ВиК Бургас.  Строително-монтажни дейности ще се извършват на няколко места: - ул. "Ангел Димитров" в участъка между ул. "Брацигово" и ул. "Баба Тонка" - ул. "Черно море" в участъка между ул. "Брацигово" и ул. "Баба Тонка" - ул. "Георги Казаков-даскала" в..

публикувано на 11.12.23 в 07:46

Доброволци с поредна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда" в Айтос

Доброволците от инициативата „Бъди човек - Айтос “ провеждат за шеста година благотворителна кампания под надслов " Под ари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за подпомагане на самотни възрастни хора  в Айтоско. „ Акции традиционно провеждаме за празниците Великден и Коледа, като..

публикувано на 10.12.23 в 17:00

"Св. Николай Чудотворец" - най-големият православен храм в Ямбол, се нуждае от ремонт

Най-големият православен храм в Ямбол - църквата  "Св. Николай Чудотворец", се нуждае от ремонт. Предстои да бъде обявена и дарителска кампания за набиране на средства.  Все още няма яснота каква сума ще е необходима за извършването на ремонтните дейности, тъй като в момента се подготвя техническият проект, уточни архиерейският наместник на..

публикувано на 10.12.23 в 16:19