Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В етнокухнята на музея ще приготвят в петък арнаут джигер

Арнаут джигер (снимката е илюстративна)
Снимка: интернет

Този петък в етнокухнята на Бургаския музей ще се приготвя „арнаут джигер“ – дроб по традиционна турска рецепта. При буквален превод – „дроб по албански“, защото „арнаут“, „арнаутин“ е остаряло название за албанец.

„Арнаут“ казват и за сърдит неотстъпчив човек с лют нрав, а арнаутската чушка е люта чушка. „Джигерът“,  е дроб, като в етнокухнята на музея, ще заложат на агнешки.

Майсторът на този балкански специалитет ще е Меджит Мехмед, кмет на село Желязово в община Камено.

Публиката може да види на живо как се приготвя това ястие от от 10.30 часа в Етнографската експозиция на ул. „Славянска“ № 69, 


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валидират пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия

Пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия  ще бъде пусната в употреба н а 12 декември,  съобщават от Общината. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението на известния в миналото архитект Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на..

публикувано на 09.12.23 в 08:19

Посетете благотворителната коледна работилница за играчки в Библиотеката

До 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека се провежда благотворителна коледна работилница за играчки. Тя има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници се провеждат всеки ден..

публикувано на 08.12.23 в 13:58

Бургаският музей разказва каква трябва да е коледната елха – ела, бор или смърч?

Презентация на тема „Коледната елха – ела, бор или смърч?“ ще се проведе в Етнографската експозиция в Бургас , като част от образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. С приликите и разликите м ежду изброените иглолистни дървета, ще ни запознае Божана Рибарова,  уредник в Природонаучната експозиция на Регионален исторически..

публикувано на 08.12.23 в 10:21

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13

Кметство Лозенец кани на вкусна никулденска изложба-базар

Читалище „Изгрев“ кани жителите и гостите на село Лозенец на Никулденска изложба-базар. Тя ще бъде открита в 15:30 часа, на площада.  Никулденските ястия ще могат и да се закупят, както и ръчно изработената коледна украса.  С песни на децата от Лозенец ще грейнат и светлините на елхата. 

публикувано на 06.12.23 в 12:36