Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов:

Проверките сочат: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Автор:
Снимка: Таня Милушева

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч. Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов.

Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила проверка на проверката. По думите на Маринов и двете проверки са показали, че сечта е с по-ниски размери от разрешените.

"Водосбор 1 в района на Лозенец – издадено е само едно позволително за сеч за 2 куб. метра дървесина. Тя е само 0,02% от запаса на дървесината в целия водосбор. Вторият водосбор е в района на къмпинг Оазис. За последните 5 години лесовъдските дейности са водени само в 2 насаждения. Площта е 24,5 хектара, което е 4,8% от държавните горски територии. Предвидено е за ползване 1820 куб. метра, а са добити 1487 – 82% от предвиденото. Данните са сходни за всички водосбори – категорично. В тези насаждения няма незаконна сеч".

Благодарение на българския лесовъд в Странджа бедствието не е било с много по-големи размери, категоричен бе заместник-министърът в интервю за предаването "Преди всички".

"Нивото на валежите е било над 330% месечната норма за 16 часа. Ако не беше работата на лесовъдите, бедствието щеше да бъде много по-тежко".

За доклада на WWF, според който между 25 и 30% от цялата сеч в България в периода 2018 – 2022 г. е незаконна, Мирослав Маринов каза, че на тях не им е ясна методиката, по която се е правил. Той не е съгласен с числата, дадени от WWF. Според него процентът е около 3%.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

150 ученици от Болярово ще получават и тази зима безплатен топъл обяд

Групата към администрацията на Община Болярово за поддържане на хигиенизирането на населените места ще се увеличи от 1 януари, съобщи кметът Христо Христов на днешното заседание на Общинския съвет. В момента в тази група са назначени четирима души, което е крайно недостатъчно за 20-те населени места в общината предвид ангажиментите, които имат. За..

публикувано на 04.12.23 в 17:38

Подписка срещу постоянните токови удари в община Тунджа

Протестна подписка срещу постоянните токови удари и честите спирания на електрозахранването инициират жителите на няколко села в  ямболската община "Тунджа". Ако проблемът не е бъде решен, местните са готови да блокират международния път към Граничен пункт Лесово.  В близо десет села ситуацията в момента е нетърпима, заяви зам- кметът на община Тунджа..

публикувано на 04.12.23 в 17:33

Готовност за протест в Болярово заради дупки по Републикански път

Заявената готовност за протести от жители на община Болярово, заради огромните дупки по пътя разклон Мамарчево-село Странджа, бяха коментирани на днешното заседание на Общинския щаб за защита при бедствия. „Рискуваме животи, защото линейките не могат да стигнат навреме, заради лошото състояние на пътя“, сподели медицинският фелдшер Валентина Михова,..

публикувано на 04.12.23 в 17:31

Реконструкцията на ПСПВ "Ясна поляна" ще приключи в края на следващата година

Аварийната реконструкция на Пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ ще приключи в края на следващата година. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Бургас Пламен Янев и директора на „Български ВиК-а холдинг“ Лозко Лозев. От язовир „Ясна поляна“ се водоснабдява голяма част от Южното Черноморие. Заради укрепителни дейности по..

публикувано на 04.12.23 в 13:59

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

Генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи преди дни по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за радио и..

публикувано на 04.12.23 в 13:32
Община Сливен

Още две доброволни формирования се създават в община Сливен

Още две доброволни формирования се създават в община Сливен. Те ще бъдат разположени в град Кермен и село Гавраилово. Общо  20 нови кандидати ще се включат в бъдещи спасителни противопожарни действия от началото на следващата година.  Формированията ще носят имената „Циклон“ и „Вихър“, а подборът на кандидатите вече е приключил и предстои обучението..

публикувано на 04.12.23 в 12:10

За седма поредна година ще се проведе „Елха на доброто“ в Бургас

За седма поредна година в Областнаta администрация Бургас ще се проведе благотворителната инициатива „Елха на доброто“, която започна по идея на проф. д-р Севдалина Турманова. Патрон на дарителската кампания е областният управител на Бургас. Тази година, кампанията ще премине под егидата на Пламен Янев, който е и председател на Областния координационен..

публикувано на 04.12.23 в 11:52