Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът Иван Жабов: "Услуги за ранно детско развитие" е най-мащабният социален проект на общината

За 12 години дейностите обхващат 1 400 деца и 1 700 родителиОбщина Средец приключва най-мащабния си социален проект, изпълняван в последните 12 години.  "Бъдеще сега: Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в община Средец" е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са на стойност 1 184  511 лева. Това е единственият проект, пряко насочен към деца до 7 годишна възраст, деца с увреждания, както и деца и възрастни в риск.

Кметът инженер Иван Жабов заяви:

„Изпълнена е целта да се предостави подкрепа на деца от общината в ранна детска възраст и техните семейства, да се подобри достъпа до ранна детска грижа, семейната среда, да се формират умения, да се повиши училищната готовност на децата за включване в образователната система и по този начин да изпълним и искането на министерството да има 100% обхват на децата в училищна среда.“ 


По проекта е осигурен и транспорт до общностния център. При планирани 900 деца е работено с 1 400 и вместо заложените 1 000, екипът е обхванал 1 700 родители, посочва Иван Жабов:

„Тези резултати ни дават основание да искаме от министерството услугата "общностен център" да стане държавно-делегирана дейност, по която да осигурим няколко работни места и хората, които са в екипа да продължат и да доразвият идеята, която е стартирала преди 12 години-да продължим да обогатяваме и да образоваме тези деца и техните семейства."


Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложбата "Богоявление в Малко Търново" разказва за уникалния ритуал на водопада Докузак

Фотографската изложба "Богоявление в Малко Търново" се открива на 2 декември от 16 часа до Часовника в Бургас. Кадрите, запазили уникалния ритуал, са на Христо Анестев, а инициативата за събитието на Община Малко Търново с подкрепата на Община Бургас. Експозицията събира снимки от Богоявление през 2021 година, разказва фотографът: "20..

публикувано на 30.11.23 в 17:17

Драстично са се увеличили сигналите за домашно насилие в Бургас

С 2,5 пъти са нараснали жалбите за домашно насилие в Бургаско. Това съобщиха от асоциация "Деметра".  Събитието бе под надслов „Добри практики на институциите в отговор на домашното насилие“. Конференцията се организира в рамките на  „16 световни дни срещу насилието“ . В нея взеха участие представители на различни институции – Районния съд,..

публикувано на 30.11.23 в 13:45
Архив

Ледената пързалка в Сливен отваря на 2 декември

Ледената пързалка в Сливен е вече монтирана и очаква своите посетители от 2 декември /събота/. Съоръжението ще работи ежедневно на шест сесии: от 9.30 до 11; от 11.30 до 13; от 13.30 до 15; от 16 до 17.30; от 18.30 до 20 и от 21 до 22.30 часа. Таксата за вход представлява наем за кънки и е в размер на 8 лева за едно сесия с продължителност час и..

публикувано на 30.11.23 в 13:28

Манол Тодоров е новият зам.-кмет на Община Бургас с ресор "Спорт и туризъм"

Манол Тодоров е новият заместник - кмет на община Бургас с ресор "Спорт и туризъм". Той встъпи в длъжност днес.  Манол Тодоров с покана за поста зам.-кмет на Община Бургас с ресор "Спорт и туризъм" Манол Тодоров е  Национален координатор на Сдружение “SOS-ПТП”, посветено на безопасността на движение по пътищата, организиращо кампании,..

публикувано на 30.11.23 в 13:11

Бившият шеф на полицията Калоян Калоянов е новият заместник-кмет на Айтос

Бившият директор на Областната дирекция на полицията в Бургас Калоян Калоянов е новият заместник-кмет на Айтос. Той бе представен от кмета Васил Едрев пред кметовете на 16-те населени места на общината и пред общинските съветници. "Ще положа всички мои знания, умения и опит в интерес на гражданите на Община Айтос", заяви Калоянов от трибуната..

публикувано на 30.11.23 в 11:57

Нова дирекция "Демографски политики" се създава в Община Бургас

Нова дирекция "Демографски политики, мониторинг и координация" се създава в Община Бургас. Тя е подчинена директно на кмета, решиха общинските съветници след час дебат по приемането на структурата на общинска администрация. За първи път в структурата на Община Бургас и  местната власт се създава нова дирекция, поясни Димитър Николов, който представи..

публикувано на 30.11.23 в 10:07

На Андреевден денят започва да расте с едно просено зърно

Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Денят на апостола е голям църковен и народен празник. Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др...

публикувано на 30.11.23 в 08:55