Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас


Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година. Причината за отлагане на делото е, че още едно дружество иска да бъде конституирано като страна.

Промените, които беше гласувал Общинският съвет бяха свързани с метода на отдаване на тези обекти. До това се стигна след казуса с „Гъбката“ в Морската града. Според съветниците, отдаването на подобни обекти не в да бъде на принципа „първи по време, първи по право“, а да се случва след търг. Подобни промени бяха гласувани и преди от Общинския съвет, но след поредица от дела, заведени от сдруженията, те паднаха в съда.

На заседанието днес присъства и бившият общински съветник Иво Баев. Той коментира, че подкрепя становището на вече бившия Общински съвет, с което се подкрепя Наредбата. „Тази Наредба, разбира се, не е идеална. Решението е да се облекчат процедурите, така че първо да се облекчат търговците, които кандидатстват за преместваеми обекти като процедура, второ да облекчим и администрацията. В момента  има тежест. Този начин, който е „първи по време, първи по право“, който сега създаде куп скандали, това не е явно начинът. Трябва друга система. Как се кандидатства за първи клас? -  има софтуер, всичко е прозрачно“, обясни той. Баев посочи, че има поне общини в страната, които прилагат практиката за отдаване на обектите чрез търг. „Работещо е. Законът за общинската собственост е категоричен, че общинска собственост се дава чрез търг или конкурс“, поясни той.

Според председателя на Управителния съвет на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ Николай Димитров, отлагането на делото ще доведе до негативни последици за бранша. „В момента има хора, които нямат издадени разрешителни и те седят в неведение. Териториалните директори не могат  да пристъпят, защото се опасяват, че последващите дела ще доведат до осъждане на Общината“, обясни той. Според него, с решението за промяна в Наредбата за преместваемите обекти, общинските съветници са опитали да заобиколят Закона за местните данъци и такси. „Нашите позиции се отдават с такса, която е строго фиксирана“, поясни той.

 Относно идеята разпределянето на обектите да става чрез софтуер, Димитров посочи, че това отново препраща към принципа „първи по време, първи по право“. Според него, ако един търговец е бил коректен, няма нарушения към Община Бургас, не дължи такси, данъци или глоби, трябва да му бъде подновявано разрешителното.

Според Николай Димитров, преди да бъде приета една Наредба, в добре да се вземе предвид мнението на брашна, който засяга.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 13 октомври. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58