Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас


Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година. Причината за отлагане на делото е, че още едно дружество иска да бъде конституирано като страна.

Промените, които беше гласувал Общинският съвет бяха свързани с метода на отдаване на тези обекти. До това се стигна след казуса с „Гъбката“ в Морската града. Според съветниците, отдаването на подобни обекти не в да бъде на принципа „първи по време, първи по право“, а да се случва след търг. Подобни промени бяха гласувани и преди от Общинския съвет, но след поредица от дела, заведени от сдруженията, те паднаха в съда.

На заседанието днес присъства и бившият общински съветник Иво Баев. Той коментира, че подкрепя становището на вече бившия Общински съвет, с което се подкрепя Наредбата. „Тази Наредба, разбира се, не е идеална. Решението е да се облекчат процедурите, така че първо да се облекчат търговците, които кандидатстват за преместваеми обекти като процедура, второ да облекчим и администрацията. В момента  има тежест. Този начин, който е „първи по време, първи по право“, който сега създаде куп скандали, това не е явно начинът. Трябва друга система. Как се кандидатства за първи клас? -  има софтуер, всичко е прозрачно“, обясни той. Баев посочи, че има поне общини в страната, които прилагат практиката за отдаване на обектите чрез търг. „Работещо е. Законът за общинската собственост е категоричен, че общинска собственост се дава чрез търг или конкурс“, поясни той.

Според председателя на Управителния съвет на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ Николай Димитров, отлагането на делото ще доведе до негативни последици за бранша. „В момента има хора, които нямат издадени разрешителни и те седят в неведение. Териториалните директори не могат  да пристъпят, защото се опасяват, че последващите дела ще доведат до осъждане на Общината“, обясни той. Според него, с решението за промяна в Наредбата за преместваемите обекти, общинските съветници са опитали да заобиколят Закона за местните данъци и такси. „Нашите позиции се отдават с такса, която е строго фиксирана“, поясни той.

 Относно идеята разпределянето на обектите да става чрез софтуер, Димитров посочи, че това отново препраща към принципа „първи по време, първи по право“. Според него, ако един търговец е бил коректен, няма нарушения към Община Бургас, не дължи такси, данъци или глоби, трябва да му бъде подновявано разрешителното.

Според Николай Димитров, преди да бъде приета една Наредба, в добре да се вземе предвид мнението на брашна, който засяга.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 13 октомври. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест бургаски обищини ще участват в туристически маркетингови кампании с "Фрапорт"

Над 19 проекта кандидатстват по новата Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България. Публично-частните партньорства имат за цел реализирането на маркетингови кампании в 14 държави – ключови пазари за българския туризъм. „Фрапорт“ си сътрудничи с 16 чуждестранни туроператора, 10 общини и..

публикувано на 04.12.23 в 15:37
Кулата на фаропазача е историческия вход на Порта и е построена в далечната 1903 г.

Ученици предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас

Ученици от училище "Епископ Константин Преславски" предлагат безплатен опознавателен тур на Бургас. Началото е в 11 часа от Часовника. Младите  екскурзоводи, заедно с техния преподавател по теория и практика на „Екскурзоводско обслужване“ Николина Димитрова ще разкажат за  архитектурното и културно минало на града на всички онези, които се включат...

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Природният газ поскъпва

Природният газ поскъпва от днес, като се очаква повишението да е с около 7.5 процента и синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас без такси и налози.  Поскъпването няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода, уверява председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов: "Ние сме определили цената на..

публикувано на 01.12.23 в 08:49

От действията на областния управител зависи кога ще започне възстановяването на алеята към Сарафово /обновена/

От действията на областния управител зависи кога ще започне възстановяването на алеята към Сарафово. Тя беше доразрушена по време на бурите през този месец. Година и четири месеца не може да се реши проблемът с пропадането й, обясни зам.-кметът Чанка Коралска. Постоянно имаме кореспонденция с областната администрация. Теренът е държавен, въпреки..

обновено на 30.11.23 в 17:32

Община Бургас вече няма правомощия върху бившето летище Равнец

Община Бургас вече няма правомощия върху територията на бившето летище Равнец и тя е държавна. 5-годишният срок, който държавата беше предоставила на общината терена, изтече. В момента територията е държавна собственост. Ние направихме всичко възможно чрез два инвеститора да си изпълним мисията, обяви днес на заседание на общинския..

публикувано на 30.11.23 в 16:24

Бургас с номинации в Годишните награди за туризъм

Бургас участва в 5 престижни категории в седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма. Онлайн гласуването ще приключи на 5 декември.  В първата „Туристическа дестинация/обект/събитие“ категорично попада Остров Света Анастасия – твоята сцена под звездите . Всяко лято той привлича хиляди туристи, а благодарение на..

публикувано на 30.11.23 в 12:50
Габриела Руменова,

Проверявайте туроператора и мястото за настаняване преди резервациите за празниците

При планиране на резервация за предстоящите празници, трябва внимателно да се огледат както офертите, така и фирмите, които ги предлагат. Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“ съветва: „Важно е да сме внимателни, за да защитим своите икономически интереси и да се уверим, че всичко е безопасно. Ако потребителите..

публикувано на 30.11.23 в 08:20