Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ с благотворителна изложба на Флората

| обновено на 05.10.23 в 14:32

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ организира първата си благотворителна изложба. Събитието е днес от 18 часа в Експозиционен център "Флора". 

"Събраните средства ще отидат за закупуване на нови материали за рисуване, но целта не е това, а възрастните хора да се почувстват полезни и оценени.", казва директорът на социалното заведение Живка Турлакова. Тя пояснява, че е било трудно в началото, тъй като никой от обитателите не е художник:

"За тях беше голямо предизвикателство. Някои от тях не бяха хващали четка, не бяха работили с бои до сега. Всеки имаше възможност да избере какво да нарисува. Това им се отрази изключително добре на психиката, тъй като успяха да излеят на платното своите емоции. Всички се обединихме над името "Мъдростта на годините", тъй като най-много ни приляга. Това ни е първата подобна изложба, но е и последната. Имаме хора, които нашиват гоблени, както и такива, които майсторят на една кука. В групите по интереси имаме различни дейности, сред които обитателите да избират."


Картините са рисувани в групите по арт терапия с помощта на терапевта Мина Джугларска.

Станка и Стоянка са две от жените, които активно участват в изложбата. Те са нарисували по няколко картини и признават, че в началото е било трудно, тъй като и двете хващат четка и бои за първи път.

"Наистина не ни беше лесно, но след това, като започнахме да рисуваме, и после погледнахме на света около нас с друго око. Дървета, цветя, предмети. Мислех си как могат да бъдат нарисувани.", споделя Стоянка, която е в дома за стари хора от една година.


Около 50 са картините, които могат да бъдат разгледани във Флората. Стойността им ще се определя от желаещите да ги притежават. 
По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Пиндикова изработва прекрасни изделия от хартия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 10.12.23 в 17:30

Валидират пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия

Пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия  ще бъде пусната в употреба н а 12 декември,  съобщават от Общината. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението на известния в миналото архитект Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на..

публикувано на 09.12.23 в 08:19

Посетете благотворителната коледна работилница за играчки в Библиотеката

До 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека се провежда благотворителна коледна работилница за играчки. Тя има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници се провеждат всеки ден..

публикувано на 08.12.23 в 13:58

Бургаският музей разказва каква трябва да е коледната елха – ела, бор или смърч?

Презентация на тема „Коледната елха – ела, бор или смърч?“ ще се проведе в Етнографската експозиция в Бургас , като част от образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. С приликите и разликите м ежду изброените иглолистни дървета, ще ни запознае Божана Рибарова,  уредник в Природонаучната експозиция на Регионален исторически..

публикувано на 08.12.23 в 10:21

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13