Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Соня Александрова създава приказен свят от джуджета, гномчета и елфи

Дъщеря й Ани е с ДЦП, тя й помага при изработката на куклите

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Соня Александрова е от град Батановци близо до Перник. Нейната дъщеря Ани е с ДЦП. Соня е част от групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ още от самото й създаване преди близо 3 години. В свободното си време тя изработва прекрасни интериорни кукли. Въпреки че не е учила приложни изкуства и няма художествено образование, тя е майстор на джуджета, гномчета и елфи, които отвеждат в приказен свят. 

"Ани се роди със форцепс, тя беше едро бебе. От там дойдоха и проблемите и тя е с детска церебрална парализа. Справяме се! За групата ми разказа другата ми дъщеря. Аз обичам да създавам разни неща, занимавам се с това от тинейджърските си години. Опитвам се да се усъвършенствам във времето, като изработването на тези кукли ме успокоява и ми носи удовлетворение!", разказа майката.   

повече може да чуете в звуковия файл: Соня Александрова обича да използва естествени материали и изработва декорации. Плете кошници от лозови пръчки, обича да работи с рафия. Сега е на есенна тематика и прави тикви в различни варианти и размери. А куклите й имат свое индивидуално излъчване, всяко джудже е уникално и никоя не може да бъде повторено.

"Правя момиченца и момченца, те носят в ръцете си тиква, грозде или гъбка.  Обичам да ги променям. Шия лицата от силиконов пух, с игла и конец шия устата и очите, нослето. След това лепя очите, шия миглите, веждите. След това правя косата и шапчиците. Клиентите ми пишат много хубави неща и това ми носи радост, дари ме разплаква!"      

Соня сподели, че групата е носи удовлетворение и чрез нея се чувства значима. Чрез "Купи подарък", майките на деца с увреждания имат възможност за реализация, въпреки че са принудени да стоят у дома си цял един живот. 

повече може да чуете в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Пиндикова изработва прекрасни изделия от хартия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 10.12.23 в 17:30

Валидират пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия

Пощенска марка със сградата на Сливенската митрополия  ще бъде пусната в употреба н а 12 декември,  съобщават от Общината. Изданието е посветено на 125-годишнината от рождението на известния в миналото архитект Захари Илиев. Марката ще бъде валидирана на церемония на 12 декември от 13,30 часа във фоайето на зала „Сливен“. От Министерството на..

публикувано на 09.12.23 в 08:19

Посетете благотворителната коледна работилница за играчки в Библиотеката

До 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека се провежда благотворителна коледна работилница за играчки. Тя има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници се провеждат всеки ден..

публикувано на 08.12.23 в 13:58

Бургаският музей разказва каква трябва да е коледната елха – ела, бор или смърч?

Презентация на тема „Коледната елха – ела, бор или смърч?“ ще се проведе в Етнографската експозиция в Бургас , като част от образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. С приликите и разликите м ежду изброените иглолистни дървета, ще ни запознае Божана Рибарова,  уредник в Природонаучната експозиция на Регионален исторически..

публикувано на 08.12.23 в 10:21

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13