Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За 33-ти път БСУ откри новата академична година

За 33-ти път беше открита новата академична година в БСУ. Първокурсниците бяха приветствани в аулата на висшето учебно заведение.

 Над 1000 са новозаписаните студенти в 9 бакалавърски, 37 магистърски и 8 докторски програми. Близо 100 са чуждестранните студенти и докторанти, които в момента се обучават в БСУ. Те идват от Беларус, Руска федерация, Украйна, Република Северна Македония, Турция, Сирия, Узбекистан, Унгария, Румъния, Нидерландия, Казахстан, Естония, Армения, Израел, Молдова, Германия.

В университета не само се обучава студенти, но и се развиват национално значими теми, посочи в словото си ректорът проф. Милен Балтов:

"Темата за моретата и синята икономика е такава, социалното предприемачество и иновациите е друга подобна."



Професорът се обърна към първокурсниците: 

"Предстоят ви години на сериозно учене, но и на нови възможности. Ще имате възможност да бъдете след първи курс по един семестър в чуждестранен университет по програмата Еразъм+. Широко поле на изява ще имате и в студентското научно творчество.Мислете за разработки и публикации, всичко това ще се възнагради.

Добре дошли! С пожелание за здрава, мирна и вдъхновяваща учебна година".

Тази година по програма „Еразъм+“предстоят 36 студентски и 28 преподавателски мобилности в над 15 европейски държави – Полша, Словакия, Германия, Португалия, Латвия, Република Сверна Македония, Унгария,  и др. , както и в  Колумбия, Малайзия, Република Южна Африка и  Русия.





По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две учителки от ОУ "Христо Ботев" в село Екзарх Антимово са създали най-много уроци за дигиталната раница

Двете учителки, разработили и публикували най-много уроци в Дигиталната раница в цяла България, преподават в един клас в едно и също училище – ОУ „Христо Ботев“ в село Екзарх Антимово, община Карнобат. Стоянка Митева, класен ръководител на учениците от втори клас в училището, има одобрени и публикувани за национално ползване в платформата 41 дигитални..

публикувано на 09.12.23 в 22:18
Христо Симеонов

Христо Симеонов: Най-големият проблем, който показа PISA е неграмотността сред учениците

Близо половината от всички 15-годишни ученици нямат умения за логическо мислене, решаване на ежедневни проблеми и не могат да четат с разбиране. Това показват последните резултати на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). Изследването се провежда през 3 години и оценява знанията на учениците по математика, природни науки и..

публикувано на 08.12.23 в 16:56

Празник на корейския език и култура организират днес в Бургас

С музикални изпълнения и демонстрации, днес ще бъде отбелязяно началото на новата учебна година по програмата за  обучение на корейски език и култура в Бургас. В момента по нея работят над 130 ученици от седем бургаски училища, посочи преподавателката по корейски език Суми Ким. Тя поясни и какво включва програмата: "В програмата ще бъде..

публикувано на 08.12.23 в 11:28

Реформите във висшето образование трябва да са в посока по-тясна връзка между университетите и бизнеса

Извън града са избрали да празнуват 8 декември част от бургаските студенти. Те са се насочили към зимните курорти, каза за БНР Бургас Десислава Комунова. Тя  е председател на Студентския съвет от 2022 година на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Освен това, студентката се обучава в две специалности. Във факултета по обществени науки е трети..

обновено на 08.12.23 в 09:28
Снимката е илюстративна

Форум и концерт под надслов "Не на зависимостите" в Бургас

Форум, свързан с превенциите - наркотици, алкохол и електронна среда ще се проведе в Бургас по проект под надслов "Не на зависимостите" към Министерството на младежта и спорта. Събитието е на 8 декември от 13.00 до 19.00ч. и на 9 декември от 9.30 до 15.30ч ., в зала 1 на Експозиционния център „Флора“.  Форумът ще бъде осъществен от специалисти -..

обновено на 08.12.23 в 08:16

Нови декани и директори в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас бяха избрани новите декани на факултети и директори на колежи и департаменти. Всички те са доказани специалисти в своите области. За декан на Медицинския факултет е избрана доц. д-р Румяна Янкова -Аврамова. Тя е с 33 години стаж в Университета, била е ръководител катедра „Физиология,..

публикувано на 07.12.23 в 16:38

К. Янков: Учениците гледат на училището като на място за по-добро прекарване на свободното време

Ако  дадем изпита на нашите ученици за 7 ми клас на връстниците им от Западните страни, то резултатите ще бъдат трагични за тях. PISA   мери различни неща, тя показва функционалната грамотност, а  нашето образование е друго, каза Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.  "Резултатите на нашите ученици..

публикувано на 07.12.23 в 14:04