Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10% е увеличен приемът на студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров"

Ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров"- проф. Христо Бозов представи бъдещите проекти, по които ще работи ръководството


С 10% е увеличен приема на нови студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Само преди дни Министерски съвет увеличи броя на студентите по медицина . Предвижда се създаването на департамент по езиково обучение, както и разкриване на филиал за обучение на медицински сестри извън Бургас. За бъдещето на университета, който с поредица от събития отбелязва 60 години от създаването си.

1100 са новините студенти в университета а общо в 5те му факултета се обучават около 3 500 са студентите. От тях около 50-60 са чуждестранните като най голям е интересът от тези от Великобритания. За пръв път  ще има англооезично обучение на студенти по медицина посочи ректора проф. Христо Бозов.

"Преди няколко дни Министерски съвет прие постановление, с което броя на студентите по медицина се увеличава от 23 на 40, държавна поръчка. Има приети 11 платено обучение и 6 студенти от Република Северна Медицина. Това е най-бързо развиващият се факултет", посочи ректорът.

Предстои да започне работа по изграждането на нова сграда, в която ще се помещава библиотека, но не само. "Целта ни е там да бъде и новия Факултет по фармация, която е бъдещата ни цел. Имаме необходимия преподавателски състав. В новата сграда ще има възможност и за лабораторна дейност", допълни проф. Бозов. 

В бургаският ВУЗ работят общо около 500 души, от които 302 са преподавателския състав.

С поредица от събития университетът ще отбележи 60 години от създаването си. Утре от 19 часа започва факелно шествие, ще бъдат положени венци и цвета пред паметника на проф. д-р Асен Златаров в Морската градина. В понеделник от 19 часа започва тържествен концерт в бургаската опера.

Повече чуйте в звуковия файл:    


По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Строителната гимназия в Бургас спечелиха 1 място в архитектурен конкурс

Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции. Участваха 62 ученици, разделени на 13 отбора. Те представяха строителните гимназии от осем града – Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана...

публикувано на 20.05.24 в 14:35

В университет "Проф. д-р Асен Златаров" денят е неучебен, но работен - остават в протестна готовност

В бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" 20 май е обявен за неучебен, но работен ден. С решение на академичния съвет за това е спусната заповед на ректора по предложение на Съвета на ректорите, поясни доцент Павлина Милушева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в университета: "ВОН-КНСБ като синдикална организация за..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

МС осигурява 80 млн. лв. за възнаграждения в държавните висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително..

публикувано на 20.05.24 в 09:25

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 14:15

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33