Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С много вдъхновение:

Художничката Айгюл Гази създава цветни картини от вълна

Тя използва техниката мокро плъстене



Айгюл Гази e творец по душа и призвание. Тя е от Кърджали, а в морския ни град гостува в изложба „Емоции“ с две свои картини, които са направени от вълна. Те са представени в галерия - ателие Генгер в Бургас. 

Айгюл по образование е учител по български език и изобразително изкуство. В момента работи като социален работник, а рисуването е това, което й носи щастие и радост в живота. 

"Рисувам още от дете и много обичам да се занимавам с това. Беше ми мечта и след ковид пандемията, аз започнах да я сбъдвам! Обичам да рисувам цветя, момичета, най - вече цветни пейзажи. Работата с вълна много ме вдъхновява. Всъщност при рисуването с този материал нямаш четка, а правиш всичко с ръцете си. Техниката е мокро плъстене, а това което се получава е резултат от емоциите ми."  

  

Айгюл Гази сподели, че любимите й цветове са зелено, жълто, синьо, лилаво във всички нюанси. От три години тя работи в Дом за деца с увреждания и рисува заедно с децата. С вълната се запознава случайно при едно обучение от социално предприятие, за направа на топки от вълна. Те носили и цветна вълна и разказали, че могат да се правят и картини от този материал. Айгюл започнала да се интересува за тази техника и от тогава четката са нейните ръце и тя създава картини чрез мокро плъстене на вълна. 

повече може да чуете в звуковия файл:    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Вачев изписва икони, дарил е над 50 от тях

Тошко Вачев е самоук иконописец, който от години изписва икони . Нарисувал  е почти всички светци и светици.  Той ги създава в  руски стил. Първата му икона е на Пресвета Богородица "Достойно Есть".  Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била централен вход на пристанище..

публикувано на 05.05.24 в 14:00

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със..

публикувано на 03.05.24 в 14:00
Златина Колева - вляво и ТШ

Айтоски танцьори ще представят страната ни на световно първенство в Чехия

Танцова школа „Тиара“ спечелиха четири квоти за световното първенство по танци Dance World Cup в Прага, Чехия. На квалификационния кръг в София те са представили пет танца, като четири от тях са успели да спечелят квоти. Ръководителят на школата в Айтос Златина Колева посочи: „Условията бяха съответния танц да събере..

обновено на 03.05.24 в 13:17

Багрилница за великденски яйца се проведе в центъра на Бургас

Багрилница на великденски яйца се проведе на Велики Четвъртък до Часовника в Бургас. Жените от пенсионерския клуб и читалище „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово показаха как са се боядисвали в миналото яйцата с естествени материали. Традиция за християните по цял свят е боядисването на яйца. Прието е обичаят да се състои на..

публикувано на 02.05.24 в 15:02

Иван Звездев приготвя в Бургас морски ястия за Летния Никулден

Летният Никулден ще бъде отбелязан за първи път в Бургас на 9 май, информират от Общината. Популярният майстор готвач Иван Звездев ще приготви морски ястия за всички, които се включат в празника. На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта, от която ще бъдат раздадени 1 400 порции безплатно на присъстващите. Другият..

публикувано на 02.05.24 в 11:21