Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари от Странджа подкрепят протеста на колегите им

Ниски са добивите на манов мед тази година

Снимката е илюстративна
Снимка: Община Царево

Варненски пчелари подготвят утре протест пред Министерството на земеделието. Те настояват да получат финансово подпомагане по схемата "de minimis", както и да бъдат определени държавни лаборатории, които да правят изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Подкрепям колегите, заяви Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”. Няма да имам възможност да присъствам, уточни той:

Наскоро преведоха по сметките на пчеларите средства по мярка 22 за пропуснати ползи заради войната в Украйна.Имаше и възможност пчеларите да кандидатстват и по Националната програма за т.н интервенции. Забележката ми е, че всичко беше набързо. Кратко време и забавяне на договорите. Това доведе до по-малко хора да кандидатстват, но смятам, че в близко време това ще се оправи. За "de minimis" министърът е подчертал, че ще бъдем включени към всички животновъди.Към днешна дата не разполагаме с информация кога ще се случи и какви ще бъдат средствата.

Тодоров уточни, че добивите на мед са били изключително ниски. Има редица ограничения за тези, които произвеждат защитено наименование за произход  странджански манов мед и биомед. Ние сме длъжни да ги спазваме:

"Ние произвеждаме един продукт, който е с много високо качество и на много добра цена.Висока цена на едро и дребно.Количествата обаче са много малки."

Цената на продукта"защитено наименование за произход  странджански манов мед" така да се каже "дърпа" нагоре цената на другия манов мед, който също е много качествен. 

Пчеларят обясни още, че трябва да има и частни и държавни лаборатории, където да се прави анализ на пестицидите. Той подчерта, че на територията на община Царево резултатите показват, че няма такива. Причината е,че няма нито един изоран декар на местатата, където са разположени пчелините, уточни Тодоров.

Манол Тодоров припомни, че един от най-съществените проблеми за производителите на манов мед в Странджа остава дъбовата коритуха.Заради нея, добивите намаляват.Тя се храни с хлорофила на дъбовото листо.То пожълтява и няма мана.Преди години сме вадили двойно,тройно повече мед, подчерта Тодоров и уточни, че тази година е имало по-малко коритухи.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.   Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на "Якото място"

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на територията на Община Царево. Багерите влязоха в къмпинг "Якото място". Подобна акция имаше през август миналата година. 154 са незаконните обекти, които са констатирани на територията на общината. 4 са съдебните решения, които потвърждават издадените заповеди за събаряне...

обновено на 28.05.24 в 12:23
Плаж в Слънчев бряг

Първите работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан са в Слънчев бряг

Първата по-голяма група работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан пристигна в курортния комплекс "Слънчев бряг".  Въпреки, че частично има издадени визи за работници от трети страни, проблемът с бавните и тромави процедури в дипломатическите ни консулства в Азия остава. Това каза  зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска..

публикувано на 28.05.24 в 10:11

Осигуряват сезонни автобусни линии до Южното Черноморие

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. Това обяви една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между София и Южното Черноморие. Една от причините е, че българите все повече предпочитат да почиват е този регион. „Линиите, които тръгват в 15.30 ч. от София се удължават до Ахтопол, а линиите, които в..

публикувано на 28.05.24 в 08:30
Иван Гайков

С иновации регулират паркирането в Приморско

С иновации регулират паркирането в Приморско. Още тази година в черноморската община ще бъдат въведени интегриран електронен фиш и електронни скоби. Работи се и по изграждането на буферни паркинги.  Кметът Иван Гайков посочи, че те ще се намират на различни места в града според предварително проучване къде има най-голяма нужда.  "Планираме..

публикувано на 27.05.24 в 11:12
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00