Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за местното самоуправление целят прозрачност на Общинските съвети


По-голяма прозрачност целят промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Към момента те са минали на първо четене в Народното събрание. Част от промените предвиждат видео излъчване не само на сесиите на Общинските съвети в страната, но и на комисиите към тях. Една от целите е да се унифицират местните власти.

Въвеждането на поименно гласуване на общинските съветници при заседанията на местните парламенти и на комисиите към тях, е сред предложенията за промени в Закона. Те съвпадат и с изготвените препоръки за местните администрации от страна на юристите от „Антикорупционния фонд“. По този начин ще може да се проследи по какъв начин гласуват общинските съветници по съответната точка от дневния ред на заседанието и с какви мотиви, коментира юристът София Желева от фондацията.

„Това е изключително важно за последващо проследяване от страна на гражданите, които проявяват интерес, да видят именно общинският съветник, за който те са гласували, как е продължил политиките по време на своя мандат. Друго много важно въведение, което се предлага е задължителното излъчване онлайн на заседанията на Общинския съвет и на комисиите. Нещо, което когато Ковид активно присъстваше в нашия живот, това се практикуваше на места. На много места това приключи след края на Ковид, сега се предвижда задължителното му отново въвеждане и прилагане“, поясни тя.

Предвижда се и водене на регистър за запитванията до кмета. Друг важен аспект е задължителното публикуване на дневния ред преди всяко заседание на Общинския съвет и на комисиите. Честа практика на местните парламенти, която се наблюдава и в Бургас, е включването на извънредни докладни записки непосредствено преди сесията.

„Когато се изменя дневният ред в последния момент, се подвеждат гражданите какъв ще е дневният ред на заседание. Това е още по-лошо, ако не е публикуван. Тези промени в ЗМСМА са добро начало, но в никакъв случай не са достатъчни.  Например все още не се предлага на законодателно ниво като задължително изискване Общинските съвети да приемат етични кодекси на общинските съветници, такива масово липсват“,  коментира юристът Лора Георгиева от „Антикорупционния фонд“.

Етичният кодекс е важен и тъй като общинските съветници често имат и друга дейност, което създава допълнителни предпоставки за евентуални зависимости, допълни тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53
Снимката е илюстративна.

Спират водата в няколко населени места в област Бургас

Заради отстраняване на авария по деривационна система "Камчия-юг", днес са възможни проблеми във водоподаването в някои населени места от системата . Това съобщават от ВиК – Бургас.   Заради подмяна на два броя спирателни кранове във водоем Айтос днес до 15.00 ч. ще бъде спряна водата в града. След този час са възможни проблеми във..

публикувано на 08.05.24 в 09:22
снимката е илюстративна

За две седмици трафикът по АМ „Тракия“ ще е двупосочно в едното платното

Заради ремонт на фуги на мостово съоръжение се променя организацията на движение в посока София при 339-ти км на АМ „Тракия“. От утре – 8 май, до 21 май, т рафикът ще се осъществява двупосочно в платното за Бургас. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 150 метра. Предвижда се при необходимост и по преценка на..

публикувано на 07.05.24 в 16:52

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО..

обновено на 07.05.24 в 15:45

Летен Никулден в Етнографския музей

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни н а 9 май 2024 г. от 11:00 ч . Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ – село Момина църква, община Средец ще направят „Пеперуга“ и „Герман“ за дъжд и плодородие – така, както се предава от поколение на поколение вече 150 години. В празника ще участва и Професионалният фолклорен ансамбъл..

публикувано на 07.05.24 в 11:44

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят във влаковете..

публикувано на 07.05.24 в 09:44

Без ток ще бъде част от Бургас днес

От 9 до 16:30 ще бъде спрян тока  в гр.Бургас от местност Пода и парк Росенец, п оради планови дейности по съоръженията. Със смущения в електрозахранването в същия часови диапазон ще бъдат и в  кв. Крайморие,  с.Бистрец, както и язовир - с.Драка и  с. Радойново. От 8:24 до 17 часа без ток ще бъдат хората в бургаския квартал Банево -  улиците..

публикувано на 07.05.24 в 07:57