Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира вторият национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“

Вторият национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“ ще се проведе от 17 до 21 октомври 2023 г. в залата на Държавна опера – Бургас. Патрон на конкурса е големият български баритон Стоян Попов. Той е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени. Маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация. А чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена мечта е създаването на  студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения. 

„Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени.“, казва доц. Александър Текелиев, който е бил негов ученик и е инициатор на създаването на конкурса.

В първото издание взеха участие 46 млади оперни изпълнители от 8 държави. Лауреати станаха: мецосопраното Йоана Кадийска – България, и баритонът Матеуш Михаловски – Полша. Като част от наградата, Матеуш Михаловски и Виктория Мелник /Украйна/ участваха в спектакъл на операта от Джузепе Верди „Травиата“.

Конкурсът „Стоян Попов“ и тази година ще се проведе в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано. Конкурсната програма ще бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18-и и 19-и октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10 ч. и 12 ч. Входът за публиката е свободен. 

Ден преди конкурсната програма, на 17-и октомври, от 18 часа във фоайето на Операта ще бъде откриването на изложбата, посветена на жизнения и творчески път на маестро Стоян Попов. Тогава ще бъде изтеглен жребият за реда на явяване на конкурса. 

Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, на  рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената гала вечер ще бъде  маестро Григор Паликаров, който е и член на журито. Лауреатите на конкурса ще изпълнят с оркестъра на Държавна опера – Бургас по една или две арии от тяхната конкурсна програма, определени от журито след провеждането на II тур. 

Авторитетно жури ще оценява младите таланти, като в неговия състав тази година за първи път ще бъде само проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. За председател на журито от организаторите е поканен отново големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА Проф. „Панчо Владигеров“ – София; проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак –ректор на АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, изтъкната оперна и камерна певица, вокален педагог;  проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представят учениците от школата на ЦПЛР-Бургас

Фотографската изложба "Първи стъпки във фотографското изкуство" ще бъде открита днес,20 май от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова". Събитието е организирано от Школата по фотография към ЦПЛР-Бургас с ръководител Алия Казанджиева. Учениците са на възраст от 7 до 12 клас от различни бургаски  училища. Школата е разкрита..

публикувано на 20.05.24 в 14:31

Бургас ще е домакин на 18-тия Международен литературен фестивал „Свято слово“

В месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път става домакин на Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци. Откриването ще бъде на 27.05.2024 г. от 18.00 ч. в Дом на писателя Бургас, ул. „Вола“1. От първото издание през 2007 г. досега в нашия град са..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас

Нова творческа среща "За хвърчащите хора" в библиотеката

Младежите от Клуба по творческо писане към Центъра за млади таланти представят днес петия брой на създаденото от тях списание "За хвърчащите хора". Срещата е от 18 часа в библиотеката. В списанието са включени художествени творби, с които авторите има защо да се гордеят - не само защото някои от тях вече им донесоха награди, а защото и в поезията, и..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им нов албум. Именно в репетиционната намираме Мери, която споделя: "Това ни се прищя да кажем...

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04