Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджанската певица Златка Ставрева получи Почетния знак на президента

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи Почетния знак на президента на Странджанската народна певица Златка Ставрева, за нейния значим принос за развитието на българското фолклорно певческо изкуство.
В словото си тя открои българското фолклорно изкуство като уникално в музикалния свят и един от символите на страната ни. 

„Ще продължим да работим всеотдайно за успехите на образованието, културата, българските фолклорни традиции, които ни отвеждат до корените ни далеч във вековете“, посочи още Ставрева. 

Отличия бяха връчени и на Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, за нейния значим принос към българската наука, техника и предприемачество, на президента на Колежа по туризъм – Благоевград проф. Васил Жечев, за неговия значим принос за развитието на висшето образование, спорта и туризма, на изявения хореограф доц. Георги Хинов за неговия значим принос в областта на българското фолклорно танцово изкуство, на диригента на Академичен хор „Ангел Манолов“ към Национален студентски дом Маестра Дарена Попова, за нейния значим принос в развитието на българското хорово пеене  и на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, преподавател и учен, за неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина. 

Държавният глава посочи, че уважаваните лауреати, предложени за отличие от многобройни и авторитетни инициативни комитети, допринасят за напредъка и прославата на страната ни далеч отвъд нейните предели. „Вярвам, че Вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развитието на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора не само ви свързва и обединява, но е и цел и отправно начало на вашите многобройни последователи“, заяви още президентът Румен Радев. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“,..

публикувано на 10.05.24 в 22:11

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван Сухиванов. Български творци публикуваха писмо, в което изразяват опасенията си относно направените..

публикувано на 10.05.24 в 17:36

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и изпълнители, в съчетание с балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен..

публикувано на 10.05.24 в 16:28

БХГ "Петко Задгорски" с изложба на Стефан Марков

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде представена в Бургас. Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като..

публикувано на 10.05.24 в 15:52

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

публикувано на 10.05.24 в 15:37