Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Христов заподозря покровителство на ПП върху "Лукойл"

"Факт е, че при управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци", каза бившият енергиен министър

| Интервю
Росен Христов
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Никога руски компании не са се облагодетелствали повече от времето, когато ПП са управлявали", заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Росен Христов.

"По тяхно време имахме пълна зависимост от руско свежо ядрено гориво. Те не направиха нищо, за да диверсифицират доставките. /…/ За газа по същия начин – те демонстративно спряха доставките и плащанията към "Газпром", но веднага го заместиха с абсолютно същия руски газ, който минаваше през посредници и само се вдигна цената и някой получаваше големи комисионни. /…/ С "Лукойл" ситуацията е абсолютно същата. Компанията реализираше огромни печалби, държейки цените високи, и плащаше данъци извън България – в Холандия", подчерта той в интервю за предаването "12+3".

""Лукойл" никога не са плащали данъци в България. Единствено нашето правителство успя да накара "Лукойл" да се регистрира в България като данъкоплатец, да си премести центъра на икономическа дейност в България и за пръв път "Лукойл" плати данъци във времето на нашето правителство, като внесе дори авансово над 150 млн. лв. Това всички го забравят. Фактът, че сега "Лукойл" плаща данъци в България е изцяло заслуга на нашето правителство", категоричен бе Росен Христов. Той посочи още, че по тяхно време са успели да свалят цените на бензина под 2,5 лв. По думите му е факт, че при управлението на ПП "Лукойл" процъфтява с високи цени и неплащане на данъци.

"Виждаме, че няколко месеца, след като ПП-ДБ стъпиха във властта, цените отново гонят 3 лв. И при предишното редовно правителство, и при сегашното виждаме едно отношение към "Лукойл" с много силно покровителство, оставяйки ги да не плащат данъци, да се възползват от пазара и да реализират свръхпечалби. Няма никаква промяна в международната конюнктура на пазара, цените на петрола не са се променили. Защо след като ние оставихме цените под 2,5 лв. за бензина, сега гонят 3 лв.? Защо през цялото това време не са събирани данъците?".

Графика на руския петрол Уралс при служебното и редовното правителства (в долари за барел)


Според него никой не може да договори за няколко часа плащане на данъци от порядъка на 1,5 млрд. лв.:

"Очевидно това е било на изчакване. Те умишлено са ги оставили да не си плащат данъците и да си въртят парите. Като ножът опря до кокала, нямаше как и договориха това плащане".

Христов направи изчисление, че при лихва от порядъка на 5% - 1,5 млрд. на годишна база означава печалба от 75 млн. лв. За 6 месеца говорим за над 30 млн., които "Лукойл" е реализирал, а държавата е загубила, отбеляза той.

"ПП водят една пълна демагогия от порядъка на това, което беше по времето на Тодор Живков и комунистическата партия, където се говореше едно, а се вършеше абсолютно друго", изказа мнението си бившият енергиен министър. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Асен Василев: Ако спре руският петрол, Лукойл може да не осигури достатъчно надеждни доставки

Министърът на финансите Асен Василев не очаква шоково поскъпване на горивата, въпреки задълбочаващия се конфликт в Близкия Изток. Според него, ако това стане, Държавата ще реагира с компенсиращи мерки за гражданите. Той коментира и искането..

публикувано на 22.10.23 в 13:34

Внезапно почина шефът на Съвета на директорите на руската петролна компания "Лукойл"

Владимир Некрасов, председател на Съвета на директорите на втория по големина производител на петрол в Русия - "Лукойл", почина внезапно на 66-годишна възраст след остра сърдечна недостатъчност, съобщиха от компанията във вторник , предаде..

публикувано на 24.10.23 в 16:22

Синдикатите твърдят, че "Лукойл" е платила всичко на държавата

След тричасово заседание Синдикатът на нефтохимиците реши, че ще използва всички законови средства, за да защити работните места на хората. Поводът за изказването е предложението за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол. Днес..

публикувано на 23.10.23 в 16:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени..

публикувано на 05.05.24 в 15:30

Обновяват сградата на бившия Профсъюзен дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на бившия Профсъюзен дом. Прогнозната стойност на дейностите е над 1 540 000 лв., които трябва да бъдат осигурени от „Националния план за възстановяване и устойчивост“..

публикувано на 05.05.24 в 13:30

Несебър събра 60 хиляди лева за лечението на Марти

Несебърлии за трети път организират благотворителна кампания за дете, което има нужда от лечение и успяват чрез редица инициативи и с помощта на дарители да съберат големи суми за кратко време. През втората половина на миналата година те успяха да..

публикувано на 05.05.24 в 13:00

Над 130 души получиха великденски пакети от благотворителната кампания "Купи и дари"

Младежите от Ротаракт клуб Бургас-Приморие и Интеракт Бургас-Приморие проведоха благотворителна кампания "Купи и дари" миналия уикенд / 27.04 и 28.04/.  Те успяха да съберат  1 тон и 700 килограма хранителни и санитарни продукти за социално слаби..

публикувано на 05.05.24 в 10:00

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931..

публикувано на 05.05.24 в 09:30

Поморие посреща Възкресение с концерти, изложба - базар и Великденски хорà

В днешния ден тракийско дружество „Одринска епопея“ в Поморие отново подготвя атрактивна изложба - базар на обредни хлябове „На Великден заедно”. Програмата за светлия християнски празник Великден ще започне в 10.00 часа, в градинката пред ресторант..

публикувано на 05.05.24 в 09:00