Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден е

Днес отбелязваме един от най-тачените и обичани празници в България - Димитровден. 

Източното православие чества паметта на Свети Димитър Солунски, наричан Мироточиви, на 26 октомври. Предполага се, че е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г. Народният култ към свети Димитър го представя като по-голям брат близнак на свети Георги. И двамата са светци-конници, и двамата имат връзка със земеделските дейности – на Гергьовден ритуално започва работата на полето, тогава собствениците на земи и стада се договарят с ратаи, пастири и пр. На Димитровден се разплащат с тях и ги освобождават. Широко разпространена е поговорката "Свети Георги лято носи, а свети Димитър - зима". Според поверията в полунощ срещу празника на св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Вярва се, че от този ден започва зимата.

В иконографията Свети Димитър е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

Както е известно от житието му, свети Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца. Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър.

В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. В някои предания св. Димитър е брат на архангел Михаил, който взема душите на мъртвите. В други е племенник на света Петка и света Неделя.

Характерни са и трите дни след Димитровден - т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените. На Димитровден се приготвя курбан и различни ястия от птици и зеленчуци.

Честит празник на всички, които празнуват имен ден днес!


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Платено паркиране на още две улици в Бургас

Улица "Пробуда" - в частта ѝ между улица "Цар Симеон" и булевард "Стефан Стамболов" - става синя зона, а улица "Поморийска" и разположеният в края ѝ паркинг до северния плаж вече ще е зелена зона.  Това реши Общинският съвет в Бургас с подкрепата на 40 съветници. Един се въздържа. Мотивите на вносителите от Община Бургас са, че в района на улица..

публикувано на 25.06.24 в 10:28

Общинският съвет поиска прехвърляне на държави терени за ключови проекти в Бургас

Местният парламент  гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавни парцели за реализиране на редица ключови проекти в града и кварталите. Единият от имотите е в кв. Сарафово на площ от  около 5 600 кв. м., който в началото на годината за малко не бе пуснат на търг за продажба.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30