Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност:

Недъзите в пътното строителство се използват за политически цели

| обновено на 26.10.23 в 15:46
2
Снимка: МРРБ


Резултатите от проверките на пътищата у нас излизат дни преди изборите и тежестта им не е такава, каквато би могла да бъде, защото проблемът се политизира. Това е становището на Института за пътна безопасност. Оттам коментираха и посочения в доклада като най-фрапиращ случай с обходния път на град Ахелой, където от взетите 32 сондажни ядки, 22 не отговарят на проектните и нормативни изисквания. Ако проектните изисквания са за 21 см дебелина на асфалта, с допустимо отклонение 10% , или 19 см толеранс, имаме участъци с асфалтово покритие около 15 см., посочиха от МРРБ.

Предишни министри за същия път за Ахелой са извадили друг резултат, защото Институтът за пътища и мостове е правил такива проверки на този път и преди това. И за да бъде приет в експлоатация те са извадили резултати, различни от тези, които са сега, коментира Богдан Милчев, председател на УС на Института за пътна безопасност:

„Когато се прави проверка във връзка с гаранцията, министърът и Институтът за пътищата и мостовете трябва да докажат, че по време на експлоатацията този път се е повредил. А това, че е по-дебел или по-малко дебел асфалта, ако пътят не е повреден-ще влезем в спор между строителя и възложителя, защото строителят ще каже, че пътят си е бил в нормите, когато са го предали и ще извади документите. Сега се вадят други документи, т.е. тук говорим, че някой извършва престъпление, което означава, че трябва да се води разследване и да се докажат виновни за тези 5 сантиметра разлика, за които говори министърът. Което пък ще означава, че докато се води разследване няма да се прави нищо по този път.“


Министър Андрей Цеков е първият, който прави проверка на пътищата, където все още нещо може да се поправи, но той не е готов да извърши революционните промени, които българското общество очаква, посочва Богдан Милчев:

"Той казва-трябва да подобрим инвестиционния контрол, т.е. АПИ да прави по-качествен контрол, само че как ще го направи като хората, които правят контрола, са същите, които са правили контрола, когато пътят на Ахелой е бил приеман?"

Според Милчев министърът трябва да създаде условия за прозрачност и повече граждански контрол, да се раздели с директорите на правата дирекция, дирекциите за анализ и оценка на риска, за  пътната безопасност, както и да направи оценка на риска за най-опасните пътища, поддържани от АПИ и според тази програма да е ясно за какво се харчат парите, така че след годината загиналите на пътя да са с 50 или 100 по-малко.  


Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53

Ива Иванова е новият директор на Държавен фонд "Земеделие"

Държавен фонд "Земеделие" има нов директор - Ива Иванова. Тя беше избрана днес от Управителния съвет за изпълнителен директор на разплащателната агенция, съобщи Министерството на земеделието и храните.  Кандидатурата е предложил служебният министър д-р Георги Тахов след съгласувателна процедура с премиера Димитър Главчев. Ива Иванова е магистър по..

публикувано на 07.05.24 в 18:03

Защо след ковид българите преоткриха къмпингите, кемперите и караваните?

На палатка, с кемпер или каравана, почивката сред природа става все по-предпочитана от българите. Затова и в Бургас преди дни се проведе първото фестивално изложение „Explore the world“, на който се събраха любителите на този вид почивка.  Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот Николай Филипов е от една от..

публикувано на 07.05.24 в 16:58