Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Рахнев е големият победител в инициативата "Будител на десетилетието" (2013-2023)

| обновено на 02.11.23 в 08:30

През 2019 година той бе избран за "Будител на годината", а днес – четири години по-късно, читателите и слушателите на БНР го избраха за "Будител на десетилетието".

Той е… Никола Рахнев – победителят в кампанията на обществената медия и Ива Дойчинова, които в продължение на десетилетие търсят онази кауза или човек, който ще запали искрата за доброто.

"Будител е всеки, който вдъхновява българският народ да вярва в себе си… Правете колкото се може повече добро, по всеки възможен начин, по всяко време, навсякъде, защото има огромен смисъл. А смисълът да правим добро е да оставим един по-добър свят, една по-добра България за децата ни", сподели развълнуваният победител.

Никола Рахнев получи статуетката "Аз, Буки, Веди - Знание", изработена от Александър Пройнов, а му я връчи социалният министър Иванка Шалапатова.

В речта си тя отбеляза: "Обградени сме от разделение, от липсата на вяра, от липсата на надежда. Затова днес е един особен празник за България, защото в рамките на тази кампания – 10 поредни години, ние се уверяваме, че в България има прекрасни хора. Има будители, които могат да събудят енергия не само в България, но и в целия свят. Това е един много специален човек, явление в нашата действителност, защото по много тих начин променя света, с достойнство посреща сълзите на хората и със сърцето си чувства тяхната любов и благодарност, но и човек, който предава своята ценност и модел на поведение на своите деца".

Никола Рахнев е на 40 години, а зад гърба си има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантските услуги, бизнес развитие и други.

Идеята му за "Гората.бг" се заражда през 2011 г., а през 2013 се осъществява първото масово засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета вече далеч е надхвърлена и общността вече се гордее с над 2 000 000.

Рахнев беше един от първите, които се включиха в помощ на наводнените села в Карловско. Къщата му "Прегръдки от България" приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 г., а земетресенията в Турция и Сирия също станаха повод за светкавично събиране на помощи и логистика, която да достигне бързо до пострадалите хора.

"Да правя добро е най-прекият път към щастието…", сподели в заключение той.

Специални награди отидоха при други двама от номинираните – БНР отличи Лазар Радков, а bTV – писателят Георги Господинов.

"Кампанията ми дава увереност, че доброто има дълбоки корени и се радвам, че БНР е организатор на тази инициатива. Съвременните будители ни дават повече надежда, повече вяра, че заедно можем да изградим една по-добра среда за нас и за децата ни“, отбеляза в словото си генералния директор на обществената медия Милен Митев. 

Цялата церемония "Будител на десетилетието" може да видите тук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат друг управител на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на агенция обяви, че гробищните паркове са в лошо инфраструктурно състояние, служителите правят своеволия и,..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
снимката е илюстративна

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк“ и „Мари Кюри“. Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала..

публикувано на 23.05.24 в 18:19

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит . „Това е най-силният символ на..

публикувано на 23.05.24 в 18:11

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12