Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети сме по износ на хора в Европа, вижте как вербуват съвременните роби

Моника Николова: Бъдете внимателни, трафикантите са много добри психолози

| обновено на 09.11.23 в 09:50
Снимка: Фейсбук, А21



Фалшиви обещания за работа в чужбина е най-разпространеният метод за набиране на жертви на трафик на хора. Извеждане в чужбина с цел експлоатация често се случва и след романтична връзка с така наречения лавър бой.  Това може да се случи на всеки, трафикантите не рядко са от близкото ни обкръжение и са много добри психолози, коментира Моника Николова от сдружение А21.

„Много често предложенията за работа се намират в групи в социалните мрежи, или от близки, приятели на жертвите, които предлагат работа с високи заплати или работодател, който те познават. После, че оказва, че жертвата не само че не получава възнаграждението, но е и в дълг. Често се работи много часове, а квартирите, където се настаняват са с много лоши условия“

Според доклада на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора за 2022 година този водещ метод за набиране, използван от трафикантите се наблюдава в 43% от случаите.

Веднага след него, с 28 на сто от случаите се нарежда методът "лавър бой” или “любовник" - схема, включваща набелязване и манипулиране на жертвата във фалшива романтична връзка, с цел да бъде експлоатирана.

„В романтичната връзка даден трафикант проучва профилът на жертвата в социалните мрежи и започва да я ухажва и след това й предлага да заминат в чужбина за по-добър живот заедно. За съжаление кошмарът започва точно тогава – жертвата е заключена в апартамент, личната й карта е отнета и започва експоатацията“


Ето няколко ситуации, които предизвикват безпокойство и си струва да поискате съвет от професионалистите, които се занимават с превенция на трафика на хора:

●  Когато на вас или на ваш близък е предложена възможност за работа, която изглежда твърде добра, за да е истина.

●  Когато бъдещият работодател отказва да даде на работниците подписан договор или иска от тях да подпишат договор на език, който не разбират.

●  Когато бъдещият работодател събира такси от потенциалния работник за "възможността" да работи на определено работно място.

●  Когато някой ваш близък развива силна връзка, с някого, когото познава единствено от социалните медии.

●  Когато вие, ваш приятел или съученик живее с родител или настойник, който  проявява признаци на насилие или злоупотреба.

●  Когато приятел, член на семейството, колега или съученик бива обсипван с подаръци, пари или по друг начин е въвлечен в бързо развиваща се и асиметрична (напр. голяма разлика във възрастта или финансовото състояние) романтична връзка.

●  Когато някой ваш близък често бяга от вкъщи и отсяда при някой, който не е негов родител или настойник.

Много важно е знаем индикаторите, че нещо нередно се случва, както и профила на хората, които може да ни вербуват, посочват от сдружение А21. При съмнение може да се обадите безплатно на Горещата линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, която  работи денонощно. 

Повече чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34

Кампанията "Знам какво изхвърлям" помага на домакинствата в Поморие

33 домакинства от бл. 13 в кв. „Свобода“ в Поморие се включиха в кампанията „Знам какво изхвърлям“, съобщават от Общината. В рамките на един месец генерираният отпадък ще бъде разделно събиран и сортиран по вид.  Преди да бъде изхвърлен в определените за целта контейнери, експерти ще анализират и събират данни за правилното разделяне на отпадъците и..

публикувано на 15.06.24 в 10:35

"Ден до пладне" на 15 юни:

За 17-ти път Европа е футбол.  След снощното откриване на първенството между отборите на Германия и  Шотландия, завършил с 5 на 1 за домакините, днес предстоят три срещи, в които играят Унгария срещу Швейцария от  16.00 часа, в 19 часа е мачът между Испания и Хърватия, а Италия ще играе срещу  Албания в 22.00 часа. Темите днес в предаването,..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19
снимката е илюстративна

Търсят строителен надзор за укрепването на две свлачища в област Бургас

Обществена поръчка е отворена за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. В област Бургас са включени два обекта. Сред тях са укрепване на АМ „Тракия“ в участъка от 342-и до 348-и км, както и за укрепване на свлачището на пътя Слънчев бряг – Бургас в отсечката между 225-и и 226-и км...

публикувано на 14.06.24 в 18:29

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от..

публикувано на 14.06.24 в 18:18