Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF стартира кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“

Фокусът в нея е върху човека и неговата неразривна връзка с природата

Природозащитната организация WWF България започва своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. За първи път в центъра на картината ще бъде поставен човекът с неговите действия и решения, човекът, който влияе на природата и моделира условията, при които всички ние днес живеем. Тази кампания ще бъде по-различна. Тя ще разкаже истории от работата на WWF, показващи как, унищожавайки природата около себе си, човекът всъщност излага на риск собственото си бъдеще. Това разказа Елена Ганчева, ръководител на кампания:

"През последните години обясняваме постоянно колко е важно да спрем загубата на биоразнообразие. Да направим така, че да противодействаме на климатичната криза, да спасим диви животни. Но искаме да кажем и още нещо, че човекът ни е не по-малко важен. Именно затова и за бъдещите поколения искаме да има опазена природа и да поставим фокуса върху тях. Ние сме тези, които сме длъжни да им осигурим гора, вода, чист въздух, възможност за препитание в чиста околна среда", сподели Ганчева. 

През последните няколко години и България страда от изпепеляващите горещи вълни през лятото, а почти веднага след тях има невиждани досега наводнения. Зимите са кратки, почти без сняг. Немалко райони в страната са застрашени от недостиг на питейна вода. Храната на дивите животни намалява в резултат от промените в климата и те са принудени да слизат в градове и села, влизайки в конфликт с човека.

Учените са категорични: природните катаклизми са резултат и от човешката дейност, включваща безпощадното изчерпване на природните ресурси. Данните са стряскащи. В периода между 1980 и 2020 г. над 138 000 души в Европейския съюз са загубили живота си заради природни бедствия и климатични аномалии. Освен това през последните четири десетилетия свързаните с климата явления са причинили финансови загуби в ЕС на стойност от над 487 милиарда евро.

„С кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ ние от WWF алармираме, че сме на път да прекрачим граница, която не бива да бъде прекрачвана. За щастие, все още има зрънце надежда. Все още имаме време да удържим промените в климата така, че ние, хората, да не страдаме от тях. Все още имаме време да опазим животоподдържащата система на Земята и да продължим да се радваме на чист въздух, чиста вода, чиста храна и защитени от природни бедствия домове. Все още имаме време да осигурим на децата ни успешно бъдеще в хармония с природата. Но трябва да действаме незабавно”, призовава Елена Ганчева, ръководител на кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“.

Какво прави WWF България?

Вече 17 години природозащитната организация WWF работи активно в България за:

·  опазване и възстановяване на горите чрез ефективно и устойчиво управление;

·  опазване и възстановяване на доброто качество на водните ресурси и предпазване от суши и наводнения;

·  опазване на дивите животни и борба с престъпленията срещу тях;

·  да могат местните общности да посрещнат подготвени измененията в климата и да се възползват от иновациите в производството на чиста енергия;

·  да увлече българските младежи в образование и иновации, свързани с опазването на околната среда.

Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/koleda.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР Бургас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христос Воскресе! Бургас посрещна Великден пред храма

Христос Воскресе!  Стотици бургазлии се стекоха пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".  Представители на бургаското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в храма. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа.  Службата бе излъчвана на живо на две видеостени пред храма, за да може всички..

публикувано на 05.05.24 в 00:57

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две видеостени, които ще бъдат разположени пред храма, за да може всички присъстващи да бъдат съпричастни..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по текущо поддържане и ремонт за участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51