Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историци и археолози се събраха на форум в Ахтопол

Кръгла маса по въпроси, свързани с историята и археологията се проведе в Ахтопол за двадесети пореден път. Форумът е посветен на петдесетата годишнина от създаването на Националния исторически музей в София. 

Лектори по време на събитието бяха видни български учени и изследователи – проф. Иван Христов, автор на монографията „Антични и средновековни железни котви от Българското Черноморие, която бе представена, доц. д-р Бони Петрунова, която изнесе доклад на тема „20 години археологически проучвания на НАР Калиакра“, гл. ас. д-р Петранка Неделчева, която говори за петдесет годишната история на Националния исторически музей, Магдалена Маринова, която коментира популяризирането на българското културно наследство в чужбина. 

Елена Ендарова изнесе доклад „Последни резултати от археологическите проучвания на средновековен манастир „Св. Йоан Продром“, гр. Ахтопол“, д-р Атанас Орачев поднесе пред аудиторията нови данни по темата „Седиментацията върху железните котви от пристанищата и котвените стоянки в днешния шелф на Странджанското Черноморие“ и разказа за изследванията на Нели Симеонова за това защо една характерна за Странджа билка е обявена за дакийска.

Представена беше и монографията ‚Бащите на европейската политика“ на д-р Атанас Орачев. Форумът се организира от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател народния представител инж. Петър Кънев. 

"Най - доволен съм, че всяка година, на два пъти, сдружение "Черноморска Странджа" услява да събере "шарен свят" с различни политически виждания, възгледи и убеждения. В нашето политизирано до крайност общество намирам този факт за особено важен, защото това е пътят към толкова липсващата на всикчи нас солидаризация около добри идеи", заяви в изказването си инж. Петър Кънев. 

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев – член - кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, нумизматът проф. Иля Прокопов, проф. Иво Христов, дипломатът Пламен Грозданов, бившият заместник министър председател и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, директорът на Регионален исторически музей д-р Милен Николов, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, бившият кмет на Ахтопол Бисер Колев, видни общественици и представители на местните общности.


По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

183-годишната църква "Свети Георги" във Воден посреща вярващи днес

Това е църквата, която се вижда отдалеч. Изглежда "кацнала" на едно от най-високите места в село Воден. За да стигнете до нея, ще трябва да повървите, не много, но достатъчно, за да ви се прииска да чуете историята й.  Вратата й се отваря трудно, с тежки ключове, Марияна Димова ги завъртва и споделя, че няма кой да се грижи за храма. Воденци..

публикувано на 06.05.24 в 12:30

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от творци от Бургас, София, Варна, Шумен е събрана сумата от  6909 лева, като 644 лева от тази сума..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени с вяра в доброто!...  Всички да са щастливи и по - добри...Пожелавам здраве, доброта, красота!..

публикувано на 05.05.24 в 15:30