Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Цветков, управител на Северния плаж в Бургас след бурята:

Отново ще поставим въпроса за пясъчните насипи, които пазят плажовете

| обновено на 20.11.23 в 15:47


Щети за хиляди левове са нанесени на Северния плаж в Бургас след бурята, но по-големият проблем е, че е отнесена част от плажната ивица. За това алармира концесионерът. 

Пострадали са преместваемите обекти за бързо хранене на плажа, които работят целогодишно. Има увредена техника и липсващ инвентар, който е отнесен в морето. Всичко това е възстановимо, притеснителна е щетата върху самия морски плаж. Ситуацията е най-тежката извън сезона, откакто стопанисваме плажа-пояснява управителят на Северния плаж Симеон Цветков:

"Дължината на плажа е 1.7 км, а заливаемата площ се е изместила с над 5 метра напред, сами може да сметнете колко квадратни метра по-малко е площта на плажа. Плажната ивица се изяжда. Това нанася щети, които са относими към всичките години на нашия договор, които предстоят. Тази щета не е нещо, което се възстановява с финансов ресурс." 

Това можеше да се избегне, ако имаше пясъчен насип, коментира Цветков:

Повечето хора си мислят, че правим диги за да си запазим заведенията и това е огромен проблем в техните очи. Най-важното нещо, което трябва да запазим е, морския плаж, защото това е ресурсът, с който работим, там че те отиват да си починат през лятото. Погрешно са наричани диги, това е пясъчен насип. Целта му е, когато приливната вълна дойде, нейната сила да се намали от срещата с брега и когато стигне до това депо да няма силата да отнесе пясъка.Това се прави и там, където няма преместваеми обекти."

Това е европейска и световна практика, но в Бургаска област е забранена, припомни Цветков. Той добави, че отново ще изпратят писмо до институциите със запитване, за да могат да подготвят ивицата за следващите такива ситуации.

През 2021 година тогавашният областен управител професор Мария Нейкова издаде заповед, с която се забранява изграждането на диги с тежка техника на плажните ивици.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев: Очакванията са за повече туристи това лято

До 10% ръст на туристите очакват в Созопол, това каза кметът Тихомир Янакиев на официалното откриване на летен сезон 2024 година в морския град. Събитието се проведе на плажа в Созопол, като музикален поздрав отправи бургаският певец Рафи и неговият бенд.  "Големите хотели дават информация, че започват да се запълват, но главно с чужди туристи...

публикувано на 15.06.24 в 23:20

Представиха българския туризъм пред норвежкия бизнес

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи възможностите за туризъм у нас пред норвежкия туристически бизнес и други заинтересовани страни. Тя посочи: „България е дестинация за целогодишен, висококачествен и устойчив туризъм. България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето..

публикувано на 15.06.24 в 16:22

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими". От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо ,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43

Министър Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите

Перспективите пред къмпинг туризма в България обсъдиха  министърът на туризма Евтим Милошев и Асоциацията на къмпингите. „По време на обиколката си по Черноморието и страната видях и добрия, и лошия пример в развитието на този сегмент. Това е един динамично развиващ се вид туризъм – не само в България, но и по света. И заради технологиите, които..

публикувано на 14.06.24 в 11:03

Автобусите за Бургас са пълни, пускат повече линии

Още автобуси ще осигури една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между столицата и Южното Черноморие. Причината е увеличеният пътникопоток по направлението София – Бургас. Към момента е трудно да се намери билет в последния момент. „Смятам, че този туристически сезон категорично започва по-силно от миналогодишния, защото..

публикувано на 14.06.24 в 07:45