Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери от бургаска област ще се включат в националния протест в София

| обновено на 23.11.23 в 09:48

Фермери от бургаска област ще се включат в националния протест днес в София. Той е организиран от пет браншови организации в земеделието. Един от протестиращите ще е фермерът от Карнобат Танчо Енев. Той има над 320 животни, от тях близо 180 са кравите.През 2016 година Енев бе обявен за най-добър говедовъд на бургаска област.

Намалени са помощите, а всичко друго се вдигна, инфлацията, войната в Украйна, не са предвидени заради нея средства, обясни той. Цените на млякото са много ниски, едвам свързваме двата края и то със загуби, твърди фермерът. Работя и около три хиляди декара земя и си произвеждам всичко, затова оцелявам.Хванали сме се и няма какво да правим, защото изпълняваме Програми по 4.1 и 4.2. Енев очаква помощите :

"Едните помощи трябваше да ги вземем по-рано, това беше за обвързаното, защото необвързаното винаги го дават по-рано.Според графика за субсидиите за обвързаното ще бъде до края на януари месец, това означава, че ще се точат два месеца, имам предвид от първи декември до 30 януари."

За всичко плащаме, за храна, за лекари, заплатите на хората не можем да вдигнем, обясни още Енев. При нас се работи денонощно, обясни той и подчерта, че не може да съкращава персонал, той като и без това трудно намира хора, които да работят.

Сухите млека също са проблем, каза фермерът. Украинското сухо мляко като се разреди става 40 стотинки.Българското се използва само за мая. Войната в Украйна оказа негативно влияние тук, заради нея се вдигнаха цените на горивата, на торовете. Миналата година торихме с тор, която беше 2000-2200 лева. Накрая, някои колеги не можаха за зърното да хванат и 40 стотинки, отбеляза Енев и допълни, че и сушата затруднява стопаните:

"Най-много разходи има при животните, тези субсидии, които ги дават,  са нищо. По 300-400 лева на животно се падат"

Преди години пак сме имали възражения, проблеми, нашите ръководители на организациите винаги са били във война с правителството, подчерта той.

Танчо Енев добави, че не приема твърдения от рода "големите няма да се наядат".  Какво означава това, пита той:

"Каквото вземе големият, ще вземеш и ти като разценка. Това, че ти имаш по-малко животни, а другият повече, не означава, че на теб са дали по-малко. Да направят една ревизия да се види, колко са получили като суми през годините и какво са направили! Да се види дали са се  развили или само са похарчили субсидиите да си купят жилище или по-хубава кола! Аз знам много такива колеги, цял ден са кравите на паша, нито зърно им се дава, нито се прави нещо повече.Парите не се дават на хората, от които може да се очаква някакво развитие. Субсидира се, за мен,сивата икономика "

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09

Увеличиха туристическия данък в община Несебър

Хотелиери и къщи за гости в община Несебър ще плащат по-висок туристически данък. Увеличението е с 20 стотинки на нощувка и бе гласувано от общинския съвет в града. От бранша смятат, че на този етап ставките не трябва да се вдигат.  Общинската администрация първоначално поиска по-драстично поскъпване , но в зала коригира докладната..

обновено на 26.09.24 в 15:08

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе утре, 27 септември в Бургас. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в..

публикувано на 26.09.24 в 12:30

Защита на авторските права е едно от основните предизвикателства пред травъл блогърите

Защита на авторските права е едно от основните предизвикателства и задачи пред травъл блогърите у нас. 36-ма са членовете на едноименната асоциация, която се бори с това. Според Елена Иванова, коятя е блогър автор на "Друми с думи" и учредител, въпреки че има закон за авторското право проблемът стои на дневен ред и сега.  "Имаме много големи проблеми..

публикувано на 26.09.24 в 11:10

Бързи зарядни станции за електрически автомобили ще изградят в к-с"Славейков" в Бургас

Бързи зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат изградени в к-с"Славейков". Предложението на общинската администрация бе одобрено днес от общинските съветници. Проектът е пилотен за страната и морския град ще бъде първият, който ще реализира такива обекти. Идеята е на „ЕСО Чардж“ЕАД, който ще постави  публично достъпни зарядни точки..

публикувано на 25.09.24 в 16:54