Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на спорта се закани да даде "Арена Бургас" на прокуратурата

| обновено на 22.11.23 в 18:52



Бившият министър на спорта Радостин Василев заяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор за зала „Арена Бургас“. Това той обяви в парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежка и спорта, която днес изслуша изпълнителния директор на дружеството „Академика“ Петър Петров и министъра на спорта Димитър Илиев във връзка с одита на залата.

Залата не може да се ползва за спорт още година и половина -две, твърди Радостин Василев, който припомни, че преди Петров да стане изпълнителен директор на "Академика", е бил в дружеството и попита дали е запознат с доклада на Агенция "Държавна финансова инспекция" за строителството на "Арена Бургас":

"Най-страшното е, че оборудването е прието в нарушение на договора, защото следва да се приеме само, когато е инсталирано в залата, не в кашони. Когато аз бях министър и отидохме в едно хале в помощната зала беше натъпкано всичко и то е мухлясало и е съсипано. Ще подам сигнал затова, което се е свършило в тая зала срещу борда на директорите, Шипковенска /бившият директор на "Академика"/, Красен Кралев, Шишков и Весела Лечева."

Бургас има нужда от тази зала, друг е въпросът защо тя е толкова голяма и колко атлетика ще има. Към момента залата не може да се ползва за волейбол, отбеляза бургаският депутат Петър Кънев, който е и вицепрезидент на федерацията по волейбол и препоръча:

"Първо, трябва да се направи шлайфането, доколкото знам това вече се прави. Второ, трябва много бързо-отидете да видите залата на колодрума в Пловдив, ако не се сложат странични мрежи, ще се занимават само с гонете на топки. Трето, направете едни столове, не знам за какво ви е да увеличавате капацитета на залата, той никак не е малък, но също вижте как е решен въпроса в много италиански и други клубове, с едни ограничителни пейки-скамейки, които да бъдат пред мрежата. Прегледайте си терафлекса, щото той стои на едни големи рола. Не знам за 3 години какво е останало от него и какво има. Монтирайте дървения под, правете го час по-скоро, за да имаме готовност. Следващите две години очаквам, че ще имаме едно или две европейски и световни първенства и за подрастващи."

Одитът на залата, поръчан от Министерството на младежта и спорта, е бил единствено за спортното оборудване, а не и за строителните дейности, поясни изпълнителният директор на „Академика“ Петър Петров. До него не е достигал доклад на АДФИ. Петров заяви:
"Постоянно се менят, на година или на две, изискванията на федерациите какво оборудване е нужно за провеждането на големи първенства. Ако през 2025 година имаме квота за провеждане на спорт в зала Бургас, ще седнем с федерацията за това какво оборудване трябва, за да бъде то със сертификат 2025-та година и да приемем състезанието. Голяма част от доставеното оборудване има нужда от първи монтаж. Беше монтирана многофункционалната конструкция за лека атлетика. Италианци откриха, че има неравности по залата. Те в момента се отстраняват, за да може да я сглобим пак. След шлайфането ще монтираме пистата. Ще пробием ботушите за волейбол, но първо трябва да имаме запитване."

Не са установили към момента течове, но ако има ще се обърнем към фирмата изпълнител, уточни Петров в отговор на депутат от "Възраждане".

Заявените за догодина събития в спортния календар на залата са състезания по футзал през и спортна акробатика през май, стана ясно още на изслушването.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден от осминафиналите на Евро 2024

Два мача от програмата на Европейското първенство по футбол предстоят днес.  Англия излиза срещу Словакия от 19 часа. Националният тим на Англия е един от фаворитите за спечелване на Евро 2024, въпреки че до момента не убеждава с представянето си. Съставът на Словакия пък е една от приятните изненади на надпреварата и иска да продължи да пише..

публикувано на 30.06.24 в 09:48

Състезателките по водна топка на „Черноморец“ с шампионска титла

Състезателният сезон във водната топка за жени до 17 г. завърши с шампионска титла за Бургас. Спечелиха я състезателките на СКВТ „Черноморец“. Във финалните плейофи възпитаничките на треньорите Петър Йонов и Валентин Мартинов играха за златото, след като по-рано в мачовете от Държавното първенство си извоюваха това право с поредица от победи. В..

публикувано на 28.06.24 в 13:16

В Сливен се провежда международният турнир по акробатика „Стефка Спасова“

Второто издание на Международния турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“се провежда в Сливен.  Турнирът е посветен на голямата сливенска състезателка и треньор Стефка Спасова. Тя е първият световен шампион по акробатика заедно с Калинка Лечева при двойките за жени, които на световното в Москва през 1974 г. стават първи и печелят златото...

публикувано на 28.06.24 в 09:06

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата.  Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души от..

публикувано на 27.06.24 в 08:33

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

С приключването на мачовете от група "F" на Евро 2024 стана ясна и цялата схема за фазата на директните елиминации, която ще стартира на 29 юни, събота. Последните двойки, които се оформиха, противопоставят дебютанта Грузия на победителя в група "В" Испания, докато завършилият на второ място в група "F" тим на Турция ще срещне..

публикувано на 27.06.24 в 07:01

Ще имаме 45 спортисти на олимпийските игри

Олимпийската делегация на България за Игрите в Париж ще включва 45 спортисти, съобщи председателят на БОК Стефка Костадинова. "Олимпиадата е каймакът за всеки един спортист. Стискаме палци на младите ни талантливи състезатели да разкрият потенциала си и да постигнат мечтите си. Важното е да не се плашат, да имат самочувствие. Всички ние вярваме, че те..

публикувано на 26.06.24 в 14:17

Отдадоха за 30 години две общински спортни бази в Бургас

Бурни дебати в залата на Общинския съвет в Бургас предизвика отдаването на две спортни бази за безвъзмездно ползване за срок от 30 години. Предложението на кмета Димитър Николов е спортното игрище в бургаския комплекс "Изгрев" да се отдаде на  клуб "Локомотив" - Бургас. Срещу ползването на базата, той обещава инвестиции за не по-малко от 85 835..

публикувано на 25.06.24 в 11:44