Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 училища ще се включат в "Базар на професиите" в Бургас

| обновено на 25.11.23 в 10:33


Изборът на гимназия, в която седмокласникът  да продължи своето образование, е изпитание за всяко семейство. Причината не е само подготовката за националното външно оценяване и резултатите, а най-вече професионалната ориентация, която трябва да бъде направена. Често детето не знае накъде да се насочи, а родителите налагат своето мнение. Вече няколко години в Бургас Центърът за подкрепа на личностното развитие осигурява кариерно консултиране. Той се посещава и от родители, и от ученици, и осигурява нужната консултация. 

Центърът организира и Базари на професиите. Такъв започна от 10.30 часа днес, в ОУ „Елин Пелин“. Събитието ще продължи до 14.00 часа. В него се включват над 20 училища. На щандове ще бъдат разположени материали, презентации за паралелките ще правят ученици от учебното заведение. Всеки посетител ще може да задава въпроси за различните професии, езици, които се изучават, така и за балообразуващите оценки както на възпитаника на училището, така и на учителите, които ще бъдат там. 

Базарът се организира за трета поредна година, обясни директорът на Центъра Пепа Ангелова. Подобно събитие ще бъде реализирано и пролетта следващата година. Това ще се случи в спортна зала „ Бойчо Брънзов" на 16 март.

Още в пети клас може да се разгледат видовете професии, да се види детето дали е насочено към хуманитарния или професионалния профил, поясни Ангелова. Това може да стане лесно:

"Има платформа на МОН, там има тестове, които се попълват. На база на този тест излиза доклад, където много точно може да се направи първоначална оценка. По нея се преценя къде би могъл да бъде насочен ученикът в следващите периоди."

Такива тестове се правят и на място в Бургаския център. Нужно е родителите да запазят час, телефонът е на сайта ни, обясни още Ангелова. Кариерните специалисти посещават и учебните заведения и в часовете на класа представят възможностите за обучение. Преди време, Центърът е работил по проект, и служителите са посещавали и заведения извън Бургас. В момента се очаква реализацията на нов, за да се възстанови тази  дейност.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Час по родолюбие се проведе в Строителната гимназия в Бургас

Ученици от 9 – ти и 10 – ти клас на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия се включиха в специален час по родолюбие посветен на 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Той бе иницииран от г-жа Желязкова, библиотекар на гимназията и подкрепен от учителите по история и цивилизация и Зл. Костадинова..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Кабинетът отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII..

публикувано на 22.02.24 в 16:47

Алпинистът Слави Несторов даде старт на подкаст за кариерното ориентиране в ГЧЕ "Васил Левски"

Слави Несторов, 13-тият българин, покорил Еверест, бе гост в нова инициатива на Гимназията за чужди езици "Васил Левски" в Бургас. Училището започва подкаст за кариерното ориентиране, съвместно с фондация "Оставам тук". На събитието присъства и началникът на РУО-Бургас Петя Петорва. Първият от поредица подкасти бе заснет днес в Модерен..

публикувано на 21.02.24 в 15:01

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59