Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕГ „Гео Милев“- Бургас е партньор на Софийския университет

Бургаската английска гимназия „Гео Милев“ вече е в официално партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ филиал Бургас. Най-старото висше училище в България и елитната гимназия подписаха договор за сътрудничество в областта на хуманитарните науки. Двете образователни институции обединяват своите усилия, опит и ресурси, за да създадат образователно пространство, което не само да подготви ученици и студенти за предизвикателствата, пред които ще се изправят в бъдеще, но и да ги вдъхнови да постигат оптимални резултати.

На срещата присъстваха от страна на СУ „Св. Климент Охридски“ филиал Бургас проф. д-р Теодор Седларски – директор, г-жа Галина Ненчева – главен юрисконсулт, и г-жа Пламена Апостолова – административен секретар, а от страна на АЕГ „Гео Милев“ г-жа Жаклин Нейчева – директор, г-жа Красимира Митева и г-жа Соня Бъчварова – заместник-директори УД, г-н Божидар Горанов – заместник-директор АСД, Божидар Божков – РКО, и г-жа Мариана Ведричкова – главен учител.

Преди официалното подписване на споразумението, представителите на двете страни обсъдиха формите на съвместна дейност.

В бъдеще бургаският филиал на Софийски университет ще подпомага учебния процес и ще оказва методологическа подкрепа на английската гимназия при изработване на нови учебни програми, а гимназията ще помага при адаптирането на учебните планове по избрани дисциплини, преподавани във филиала.

Сътрудничеството също така ще насърчи организирането на общи културни и образователни събития, както и тематични обучения за повишаване на квалификацията на учебно-преподавателския състав от двете страни. Благодарение на изградения партньорски капацитет на университета, АЕГ-Бургас ще разшири своята национална и международна мрежа, а възпитаниците на гимназията ще могат да се възползват от обширни ресурси във всички сфери на науката.

В плановете влизат и дейности по професионално кариерно ориентиране и стимулиране на участието на учениците от гимназията в инициативите на университета.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Час по родолюбие се проведе в Строителната гимназия в Бургас

Ученици от 9 – ти и 10 – ти клас на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия се включиха в специален час по родолюбие посветен на 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Той бе иницииран от г-жа Желязкова, библиотекар на гимназията и подкрепен от учителите по история и цивилизация и Зл. Костадинова..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Кабинетът отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII..

публикувано на 22.02.24 в 16:47

Алпинистът Слави Несторов даде старт на подкаст за кариерното ориентиране в ГЧЕ "Васил Левски"

Слави Несторов, 13-тият българин, покорил Еверест, бе гост в нова инициатива на Гимназията за чужди езици "Васил Левски" в Бургас. Училището започва подкаст за кариерното ориентиране, съвместно с фондация "Оставам тук". На събитието присъства и началникът на РУО-Бургас Петя Петорва. Първият от поредица подкасти бе заснет днес в Модерен..

публикувано на 21.02.24 в 15:01

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59