Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По традиция:

Бургас посреща Никулден с богата и разнообразна програма

Предвидени са културни, спортни и кулинарни събития


Предстои Никулден – празника на Бургас и тази година той ще бъде отбелязан с богата програма. Тя ще започне още в първия ден на декември и ще предложи на гражданите и гостите на морския град разнообразни културни и спортни събития. Първото събитие от поредицата е изложбата "Морето през погледа на бургаските художници в периода 1912 - 2012", която ще бъде открита на 1 декември в Културен център "Морско казино". В същия ден ще бъдат връчени и Годишните литературни награди "Пегас", "Христо Фотев" и "Петко Росен" на Бургаска писателска общност във фоайето на Държавна опера - Бургас. Малко преди това в Дом на писателя академици ще изнесат и свои доклади, свързани с различни литературни жанрове. 

На самия 6 декември, празникът ще е на открити сцени в центъра на града и в комплексите. Началото ще бъде поставено с традиционна празнична литургия, издигане на знамената на България, Европейския съюз и Община Бургас, съобщи ръководителят на дирекция Култура Петър Парушев: 

"За първа година тук ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и бургазлии. В литийното шествие иконата на "Св. Николай Чудотворец" тази година ще бъде носена от ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", а певци от Софийската митрополия с диригент Андрей Касабов ще изпълняват църковно - славянски песнопения."  

През целия ден ще бъдат организирани и множество творчески ателиета за деца с никулденска тематика. На моста в Морска градина ще има демонстрация на ретро дайвинг с автентични костюми от 60-те години. В Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде изложена експозицията „Вдъхновени от морето” с творби от фонда на галерията, а на централни места из града концерти ще изнесат различни местни формации. Домът на писателя ще бъде домакин на представяне на хумористичния конкурс "Големият шаран". На Пристанище Бургас по традиция ще прозвучи и празничен поздрав с корабни сирени. Традиционно ще бъде връчена и наградата "Художник на годината" заедно с призьорите на наградите "Бург на годината" на фона на традиционната изложба на бургаски художници в залата на Дружеството на бургаските художници. Община Бургас кани именниците и за обичайната обща снимка.

"Няколко тона риба ще бъде използвана и тази година за приготвянето на чорба и печени порции за Никулден. Ще бъдат обособени 5 пункта за раздаването им -  До Часовника, Компаса, в к-с „Меден рудник“ – парково пространство между бл. 46 и бл. 51, пл. „Тройката“ – от страната на ул. „Васил Левски“ и до Магазия 1 на пристанището. Раздаването ще започне след 11 часа след освещаването на Никулденската обредна трапеза  в градинката до Часовника. Пункт за раздаване на рибен курбан ще има и в туристически комплекс Ченгене скеле ", съобщи още Петър Парушев. 

На 5 сцени ще има музикални събития през целия ден. Те ще са позиционирани по главните улици на града, а музикални събития ще има и в комплексите Меден Рудник и Изгрев:  

"Сцените ще са в градинката до Часовника с участието на групите „Горещ пясък“, „Lemon Box“ и „Yasen end friends“, втората ще по улица „Богориди“, до Археологическа експозиция на РИМ - Бургас, тук ще се изявяват Бургаски духов оркестър, групите „Euphoria” и „FOUR”, на ул. „Александровска“. Сцена ще има и срещу Безистена с участието на групите “Once”, „Cloud embraced“ и „Stiff Bones“, музикални изпълнения ще има и на ул. „Александровска“ и ул. „Милин камък“, до „EscoBar“ и „Papa Beer“ - там предстои DJ party. И още една сцена ще има,тя ще е на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ с участието на ВГ „Морски песъчинки”, хор „Милка Стоева“, фолклорен състав „Трепетлика“, ДФА „Трите пъти“, ТА „Лукойл“, ТС „Златен пламък“, ФТА „Никола Гинов“, ДФТА „Радост“, ФТА „Атанас Манчев“, добави Парушев. 

Кулминацията на празника ще е на на площад Тройката, където от 17.30 часа ще запоне празничния концерт с участнието на известни бургаски изпълнители. Тогава официално ще бъдат запалени и коледните светлини на елхата.  

повече може да чуете в звуковия файл:

програмата може да видите тук:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Георгиева - творецът на чаши, бижута, бебешки визитки и други красоти

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 12.05.24 в 17:30

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов „1 SEA“ (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата "Едно море" море с..

обновено на 11.05.24 в 15:21

Созопол ще присъства в новата телевизионна поредица "Съкровища с Бетани Хюз"

Награждаваният историк, автор и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от новия сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”.  Тя разказва в него за новите открития при разкопките на мястото, където ще бъде изградена новата автогара в Созопол. Разказва и за остров „Свети Кирик и Юлита“ и за находките от подводната археология в..

публикувано на 11.05.24 в 12:44

„Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“ в изложба

На 15 май 2024 г. (сряда) от 17:00 ч. в Етнографския музей ще бъде открита изложбата „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. Тя представя знакови бургаски места, събития, познати и непознати хора от оня романтичен и в същото време динамичен, шарен и разпознаваем град. Интересните моменти от тогавашния живот – цитати от ръкописа на д-р Мъгърдич..

публикувано на 11.05.24 в 11:07

Историк и водещ от BBC прави филм за съкровищата на Созопол

Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от новия сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”. Награждаваният историк, автор и телевизионен водещ ще разкаже в него за новите открития на разкопките на мястото, където ще се строи новата автогара в Созопол, за остров Свети Кирик и Юлита, както и за находките от подводната археология в района на..

публикувано на 10.05.24 в 11:58

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забележителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 11:37

Електронна игра разказва за митовете на Странджа планина

Електронна игра разказва за митовете на Странджа планина. Идеята е децата играейки да научават интересни факти свързани с историята на планината, каза създателя й Велин Дацев.  "Действието започва когато тракийският воин Катус разбира, че годеницата му е отвлечена. В стремежа си да я открие той се допитва до горска нимфа, която обитава една..

публикувано на 10.05.24 в 10:53