Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха 133 новоназначени учители в Бургас

7
Снимка: Християна Йорданова

„Предизвикателство!“ С тази ключова дума млади учители определиха професията си.

133 новоназначени педагози бяха наградени на официална церемония в Бургас.

Сред гостите на събитието бяха кметът Димитър Николов, който връчи отличията, както и заместник-кметът по Образование в Общината Михаил Ненов.


Василена Джамбазова е сред наградените учители. Тя е на 23 години от Ловеч, но от скоро се е установила в морския град. Василена е преподавател по български език и литература в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Тя разкри, че майка ѝ е била мотивацията да избере литературното направление:

„Тя пося зрънцето на любовта ми към книгите от съвсем малка. Аз съм учител на едни прекрасни осмокласници. Тази награда ми дава стимул да продължа да се развивам и преподавам!“

„Младите учители са бъдещето!“ Това каза 23-годишната Яна Пенчева от Бургас, която е учител в Детска градина „Звездица-Зорница“. Тя също бе сред наградените педагози, а според нея днешните деца се развиват дори по-бързо от своите учители:

„Младото поколение, което сега израства е по-напреднало. Те са обградени с много нови технологии, всичко им е предоставено. Предизвикателство е както за нас, така и за родителите, защото те очакват детето им да е най-доброто и най-образованото. Смятам да продължа да съм учител! Това е моята професия!“

Яна Пенчева

„Статистиката показва възходяща градация. Преди 5 години наградихме около 43 млади учители, докато сега цифрата е три пъти по-голяма.“, това каза кметът на Бургас Димитър Николов:

„Младите ползват опита на своите колеги, които работят от дълги години в сферата, но и влагат своите нови виждания и нови методи за обучение.“Повече чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII..

публикувано на 22.02.24 в 16:47

Алпинистът Слави Несторов даде старт на подкаст за кариерното ориентиране в ГЧЕ "Васил Левски"

Слави Несторов, 13-тият българин, покорил Еверест, бе гост в нова инициатива на Гимназията за чужди езици "Васил Левски" в Бургас. Училището започва подкаст за кариерното ориентиране, съвместно с фондация "Оставам тук". На събитието присъства и началникът на РУО-Бургас Петя Петорва. Първият от поредица подкасти бе заснет днес в Модерен..

публикувано на 21.02.24 в 15:01

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ със собствен студентски вестник

Нов студентски вестник ще издава Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.  Инициативата е на студенти от всички курсове на специалност „Българска филология“, подкрепена от Студентския съвет и от неговото административно ръководство. Изданието ще е с названието „Fatum“, а слоганът, който ще стои под всеки брой е „Съдбата обича смелите“...

публикувано на 14.02.24 в 13:32