Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас като най-подходящо място за изграждането на Протонен център

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС


Инициативен комитет за изграждането на Протонен център за лечение на онкологични заболявания беше сформиран в началото на миналата седмица. В него се обединяват лекари, физици, общественици и пациенти. Идеята за изграждането на първия подобен център на Балканите започна преди 4 години като градовете, които се обсъждат са София или Бургас. Депутати от морския град са обединени около идеята и настояват съоръжението да се намира именно в Бургас. Пари за реализирането на проекта обаче в Бюджет 2024 не са предвидени, той бе изваден и от Плана за възстановяване и устойчивост и не получи и европейски средства.

Терапията с протонни лъчи е приложена за първи път в Европа преди повече от половин век от Бьоре Ларсон. През 1957 г. той използва циклотрона на института Густаф Вернер в Упсала, Швеция, за да насочи високоенергиен лъч от протони към рак на шийката на матката. Подобни центрове за терапия с протонен лъч впоследствие започват да се изграждат в Европа от 1990 г. насам. В своя научна статия, италианският физик Марко Дуранте пише, че броят на действащите съоръжения за терапия с частици в Европа, се очаква да нарасне от 21 (към април 2018 г.) на 45 до 2023 г.

Какви са предимствата на този вид лечение?

Пред Програма „Хоризонт“ проф. Иглика Михайлова, която работи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София и член на инициативния комитет за изграждането на центъра обясни, че заради физичната характеристика на този вид лечение то е биологично по-ефективно. Тя поясни, че то дава възможност при максимално щадене на околните здрави тъкани и органи да се постигне оптимално въздействие върху тумора. "Това е особено важно, когато туморите са в ранна детска възраст, за да може тези деца да ги излекуваме и те да израснат пълноценно. Те да нямат усложненията, които биха имали, ако се облъчват със стандартно протонно лъчение, което в момента се прилага. Нашите малки пациенти са насочвани към чужбина - пътуват в Германия, във Франция, в Прага. Цената варира от 35 000 евро до 50 000 евро за такъв курс лъчелечение", допълни тя. 

Защо Бургас е подходящо място за реализирането на подобен Протонен център?

На Балканите подобен център не съществува, затова се очаква той да покрива лечението и на пациенти от съседни страни. Всички 14 бургаските депутати са обединени около идеята изграждането на съоръжението да се случи именно в морския град. "Бургас има изключителното предимство, че години наред е работено и има избрана площадка, където може да се сложи. Ние сме много по-напред от всички останали градове. Първата стъпка е да бъдат осигурени средствата, от там нататък, мисля, че Бургас има достатъчно сериозно лоби, за да правим постъпки това да се случи в бургаския регион. Самата сграда предвид лъченията, които са вътре, тя трябва да бъде добре подготвена, затова казвам, че Бургас е с едни гърди напред, защото има място, което е избрано - отдалечено място от града, което да не пречи по никакъв начин на гражданите и да е близо до здравни заведения, за да могат съответно да бъдат осигурени и кадри", обясни депутатът от ГЕРБ Жечо Станков.

Защо няма финансиране?

Към настоящия момент няма средства за изграждането на Протонния център. В проекта за създаването му в София са били заложени 188 млн. лв. "Бюджетът още не е приет и между първо и второ четене се очакват промени. Не всичко е окончателно", обясни депутатът на „Демократична България“ Димитър Найденов обясни:. Той поясни, че заради изменение в механизма за предоставянето на безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост, няколко проекта, сред които и този за Протонния център, са отпаднали. "България е показала, по - добри от очакваните показатели за 2020 г. и 2021 г. Понеже тези средства, които се отпускат, са за последиците от Ковид, България като страна, която не е била толкова лошо засегната, колкото се е очаквало, тези 130 млн. евро няма да бъдат реализирани", допълни депутатът. 

Преди около 4 години са правени прогнозни изчисления, че такава инвестиция за изграждане на подобен център в Бургас би струвала 60 млн. лв. "Прави впечатление голямата разлика, между това, което е заложено като стойност от Министерството на здравеопазването по повод подобен проект да се реализира в София - 188 млн. лв. за същото съоръжение. След като разговаряхме с министъра на здравеопазването се оказа, че тези 188 млн. лв. не включват само самата машина протонен ускорител, а и съпътстващите съоръжения, инвестиции в сграден фонд. Доколко е актуална цифрата 60 млн. лв. предстои да разберем. Факт е, че Бургас е лидер пред София като може да се говори за изграждане на Протонрн ускорител в Бургас в контекста на предстоящата Детска болница. Нещо, което в София тепърва ще се обсъжда, нямат избран терен. Като инвестиционно намерение те са доста по-назад от нас. Тук е ролята и на нас, като народни представители от Бургас, да положим усилия да привлечем тази инвестиция към Бургас. На този етап нещата са в доста суров вид", коментира Найденов. Според него е възможно местната администрация да потърси финансиране и от европейски програми. 

В писмото на Инициативния комитет се посочва, че в България може да има работещ Протонен център до три-четири години, ако институциите изпълнят задълженията си към обществото да осигуряват лечение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат спешен медицински център в Поморие

Спешен медицински център се изгражда в Поморие. Кметът на Общината Иван Алексиев поясни, че това се случва по проект на Министерството на здравеопазването.  "Ние като Община предоставихме терен, който се намира в двора на болницата, за да бъде в близост до МБАЛ - Поморие. В момента се изгражда основната сграда и тя трябва да бъде завършена до..

публикувано на 05.05.24 в 14:30

Потвърдените случаи на коклюш в Бургаско са 16

Продължават да се увеличават случаите на коклюш в Бургаска област. През изминалата седмица са регистрирани 18 нови случая. Най-много са заболелите ученици във възрастовата група 10-14 години.  26 от общо 28-те случая на коклюш от началото на годината в областта са установени през април. От тях потвърдени са 16, за останалите се провеждат..

публикувано на 02.05.24 в 12:59
Заседание на Министерския съвет.

Правителството отмени решението за създаване на частна детска болница

Министерският съвет отмени решението си за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София, съобщи късно снощи правителственият пресцентър. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го..

публикувано на 02.05.24 в 08:10

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич

Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич, съобщават от ВУЗ-а.  От там уточняват, че филиалът е в отговор на желанието на местната власт в болниците и медицинските центрове в общината да работят специалисти по здравни грижи с дипломи от реномиран университет. Създаването на новата..

публикувано на 01.05.24 в 12:08

Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш

Предприемат мерки срещу разпространението на коклюша в Бургас. От РЗИ изпратиха инструкции до личните лекари за проследяване на подлежащите на имунизация срещу заболяването. За пропуски трябва да проверяват и медицинските сестри в детските градини и училищата, обясни д-р Мирослава Киселкова от здравната инспекция в града: "Постоянно..

публикувано на 28.04.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50