Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дирекция "Демографски политики" се създава в Община Бургас

Час съветниците дебатират необходимо ли е туризмът да има заместник-кмет

Нова дирекция "Демографски политики, мониторинг и координация" се създава в Община Бургас. Тя е подчинена директно на кмета, решиха общинските съветници след час дебат по приемането на структурата на общинска администрация.

За първи път в структурата на Община Бургас и  местната власт се създава нова дирекция, поясни Димитър Николов, който представи идеята:

"Считам, че България не се намира в демографска криза, а в демографска катастрофа. Бургас е по-добре в сравнение със съседните области и региони е малко по-добре, но рязко и смело трябва да се действа по отношение на спасяването на българската нация. Всеки лев, който ще бъде инвестиран на територията на Община Бургас, всяка наредба, всеки правилник, всяко разпореждане с общинска собственост, ще минава на контрол през тази дирекция. И всяко наше действие ще се съобразява как то ще се съотнесе към подобряване на демографията. Всеки млад човек, семейство и дете, което може да бъде привлечено от друг регион с добри условия-трябва да бъде направено. Не можем да влияем на фертилността на бургазлийки, но можем да инвестираме средства, да променим наредби. Много повече средства ще виждате в мои докладни в тази посока. Не само финансиране за раждаемостта, стимулиране на учениците, привличане на студенти от други региони, подобряване профилактиката на възрастните хора, мониторинг за откриване на тежките заболявания по-рано."


Прочел съм всички документи на държавата в тази посока, но те са в пожелателен характер, уточни Николов и призова съветниците да подкрепят докладната.

Преди това съветниците дебатираха трябва ли туризмът да бъде обособен в отделен ресор и да има заместник-кмет. С предложението на кмета Димитър Николов заместник кметовете стават шестима –с един повече. 

Против се обявиха от групата на „Възраждане“ с мотив, че броят на заместник-кметовете не е оптимален и не е представен анализ за необходимостта от промяна в структурата на администрацията.


С 46 гласа "за" и трима против структурата бе одобрена от местния парламент.

Манол Тодоров от "Български възход" е заместник-кметът, който поема ресорът. На неговото място като общински съветник днес се закле Георги Кузманов.БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Строят археологически музей в Обзор

Изграждането на археологически музей в Обзор е един от големите инфраструктурни проекти, които ще се реализират тази година в града. В него ще се съхраняват много от експонатите, които се представят всяка година на пленери, провеждани в града. Той ще стане привлекателно място за туристите, казва кметът Христо Янев. Ще предложим освен..

публикувано на 22.02.24 в 16:49

Спират водата в кв. Лозово и улици в центъра на Бургас

Спиране на водата предстои в кв. Лозово и в част от центъра на Бургас.  В Лозово водоснабдяването ще бъде възстановено след отстраняването на  авария.  Без водоподаване от 9 до 17 часа остават живущите  на улиците "Софроний", "Славянска" в участъка между бул. "Алеко Богориди" и ул. "Д-р Нидер" и улица "Морска" в участъка между бул. "Алеко..

публикувано на 22.02.24 в 08:15

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ „Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59